Presentació d’E-Ship

La construcció del vaixell l’ha duta a terme l’empresa Sym Naval, una empresa que aposta per l’avantguarda tecnològica en la indústria naval. Aquest projecte s’emmarca en línia amb l’estratègia del Govern de la Generalitat per la descarbonització i la innovació.


Draft Torre 796229276-image1.jpeg


A l’acte de presentació del vaixell E-Ship va assistir el secretari de Mobilitat i Logística i president de Ports de la Generalitat, Isidre Gavín, acompanyat del director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, el director dels Serveis Territorials a Barcelona, Santiago Siquier, la regidora d’Innovació i Empresa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Conxi Martínez, i el president de l’empresa Sym Naval, Francisco Lage, entre altres directius.

E-Ship

Draft Torre 796229276-image2.png


El vaixell elèctric E-Ship ha estat construït al centre que té Sym Naval al port de Vilanova i la Geltrú. Aquest vaixell està integrat per un sistema de digitalització i comunicació que permet el seu monitoratge en tot moment. Una tecnologia que permet la seva autonomia, així com conèixer les dades rellevants del servei portuari que realitzarà des de la base ubicada en el port on prestarà els seus serveis.




Draft Torre 796229276-image3.jpeg

L’E-Ship té una propulsió 100% elèctrica, zero emissions i suposa un gran avanç per a la indústria naval. És una embarcació pionera perquè pot transportar personal, un màxim de 12 persones, té capacitat per recollir 30 m3 de residus líquids Marpol i dona serveis d’amarratge i remolc de vaixells. Aquest vaixell elèctric té una eslora de 12 metres i una mànega de 5 metres i la seva autonomia d’operació és de 8 hores. Les seves bateries es carreguen amb energia 100% renovable que, en el cas de l’E-Ship, es generarà mitjançant panells solars situats a instal·lacions properes al moll on estarà amarrat el vaixell.

En concret, aquest innovador vaixell donarà servei al port de Castelló.

Innovació i sostenibilitat ambiental

La construcció del vaixell elèctric E-Ship al port de Vilanova i la Geltrú,  s’emmarca en una de les línies estratègiques del departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori que és la descarbonització de Catalunya. Des de Ports de la Generalitat contribueixen a fer que les activitats portuàries siguin eficients energèticament i incorporen sistemes per reduir la petjada de CO2 a l’atmosfera. A més a més, tant la sostenibilitat ambiental com la innovació tecnològica són dos eixos cabdals del Pla de ports Horitzó 2030.

A l’acte de presentació, l’Isidre Gavín, ha explicat que les prioritats de l’Administració portuària són: “Crear les condicions per al desenvolupament d’empreses innovadores i capdavanteres a Catalunya amb una gran projecció internacional”. A més, el secretari de Mobilitat i Logística i president de Ports de la Generalitat va destacar que “Una de les prioritats del Govern és el desenvolupament de la mobilitat elèctrica i la descarbonització de l’activitat”.

Sym Naval, indústria naval 4.0

L’empresa d’enginyeria naval Sym Naval està especialitzada en la construcció de vaixells per a ús portuari, serveis de suport i de transport.  És l’única empresa que construeix vaixells d’acer a la costa mediterrània occidental. Disposa d’un centre d’innovació naval i creació de vaixells a mida al port de Vilanova i la Geltrú, des de l’any 2016, i unes instal·lacions d’assistència tècnica a la República Dominicana per oferir serveis al Carib. Aquestes instal·lacions permeten a l’empresa cobrir dues àrees de gran influència per la proximitat a rutes amb un importat tràfic de navegació com són la Mediterrània i el Carib.

Sym Naval té un departament especialitzat en recerca i innovació, i un equip d’enginyers navals que treballen amb programes avançats d’arquitectura naval com ara, les dades massives (Big Data), la intel·ligència artificial, la inserció robòtica i l’automatització industrial, per desenvolupar projectes innovadors a mida de les necessitats de cada client, com és el cas del vaixell E-Ship. L’oficina tècnica planifica i executa els seus projectes amb maquetes digitals dissenyades en 3D perquè l’armador pugui consultar, en temps real i de forma remota, l’estat del projecte. El seu objectiu és estar a l’avantguarda tecnològica i aprofitar les oportunitats que representa la nova indústria naval 4.0.

Autors

Redactat per: Marga Torre

Per saber-ne més: Enric Martínez

Per consultar una altra iniciativa de Ports de la Generalitat en termes d'eficiència energètica i sostenibilitat podeu consultar el següent enllaç.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/09/22
Acceptat a 20/09/22
Presentat el 20/09/22

Volum Notícies, 2022
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Gestió de ports

Mobilitat de passatgers

Nous vehicles i modes per passatgers

Eficiència energètica per passatgers

Transport de mercaderies

Nous vehicles i modes per mercaderies

Eficiència energètica per mercaderies

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0