Els ports: la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica. 

El projecte de Ports de la Generalitat s’alinea amb el Pla estratègic per al desenvolupament de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya (PIRVEC), impulsat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) que ha de convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric.

Els punts de recàrrega s’han ubicat en llocs accessibles, degudament senyalitzats i amb accés garantit permanentment per als usuaris de qualsevol classe de vehicle elèctric estàndard. Els usuaris d’aquest nou servei en podran fer ús mitjançant una aplicació específica en qualsevol telèfon intel·ligent, amb un codi QR, present al punt de recàrrega. També, de forma temporal, a través de targetes de recàrrega dels ajuntaments adherits a l’Aliança de Municipis per a la Interoperativitat en estacions de recàrrega de vehicles elèctrics a Catalunya.

Els ports ebrencs

S’han instal·lat 4 punts de càrrega semiràpida als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre i les Cases d’Alcanar, i un punt de càrrega ràpida al port de Sant Carles de la Ràpita, per un valor de 90.000 euros.

El port de Sant Carles de la Ràpita s’ha dotat d’un punt de recàrrega ràpida, que permet la càrrega simultània de dos vehicles tant amb corrent continu com altern, amb una disponibilitat de potència de fins a 50 kW, ampliable a 95 kW. El temps estimat de càrrega és de 15 a 20 minuts, depenent de la bateria del vehicle.

Els ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre i les Cases d’Alcanar disposen de punts de recàrrega semiràpida, amb corrent altern i una potència de 22 kW, i amb possibilitat de càrrega simultània de dos vehicles. El temps estimat de càrrega és de 2 a 4 hores, depenent de la bateria del vehicle

A més, l’Administració portuària està canviant el seu parc mòbil per al personal dels ports ebrencs. Aquest any s’han adquirit 2 motocicletes elèctriques per als ports de Sant Carles de la Ràpita i l’Ametlla de Mar i 1 furgoneta elèctrica per a la Ràpita. Així com 4 vehicles híbrids amb GLP i benzina per als port de la Ràpita i l’Ampolla. L’objectiu és anar renovant el parc mòbil dels ports per impulsar la mobilitat sostenible.

          Draft Torre 453623889-image1.png 

Els ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i les Cases d’Alcanar

A aquests indrets, la Generalitat posa en servei tres punts de recàrrega semiràpida de vehicles elèctrics i així impulsa una mobilitat neta, eficient i sostenible. El seu valor és de 90.000 euros. Aquests punts permeten la càrrega simultània de dos vehicles amb corrent altern i una potència de 22 kW. El temps estimat de càrrega és de 2 a 4 hores, depenent de la bateria del vehicle. Al igual que els dels ports ebrencs, els usuaris d’aquest nou servei en podran fer ús mitjançant una aplicació específica en qualsevol telèfon intel·ligent, amb un codi QR, present al punt de recàrrega; i així mateix, de forma temporal, a través de targetes de recàrrega dels ajuntaments adherits a l’Aliança de Municipis per a la Interoperativitat en estacions de recàrrega de vehicles elèctrics a Catalunya.

  

El monòlit de la Mare de Déu del Carme és una mostra de la gran devoció dels pescadors de l’Ampolla cap a la Verge.

El dia de la inauguració d’aquests punts, el Club Nàutic Ampolla va obsequiar la Confraria de pescadors amb un bust escultòric de la Mare de Déu del Carme. La Confraria volia l’escultura al prop dels pescadors. Ports de la Generalitat s’ha encarregat de fer la instal·lació i l’adequació de l’espai per ubicar el monòlit al centre de la rotonda de la dàrsena pesquera, un punt emblemàtic per als pescadors.

               Draft Torre 453623889-image2.png

El port de Vilanova i la Geltrú

El port de Vilanova i la Geltrú també compta amb un  punt és de recàrrega ràpida, que permet la càrrega simultània de dos vehicles tant amb corrent continu com altern, amb una potència de fins a 50 kW. El temps estimat de càrrega d’un automòbil és de 15 a 20 minuts, segons la bateria del vehicle. Aquest punt té un cost 32.776 euros.

En la inauguració d’aquest punt, el conseller Calvet va posar en valor el fet que la inversió pública, que en el Pla d’inversions de Ports de la Generalitat encara està previst que arribin fins a uns 2,5 milions d’euros, incentiva la inversió privada.  El Port també és un actiu econòmic molt important per la dinamització de l’economia del país i per la generació d’ocupació, en concret, per Vilanova, el Garraf, i el Gran Penedès. Exemple d’això és la inversió de Vilanova Grand Marina, una marina de gran eslora que ha comptat amb una inversió privada molt important per part de Pendennis i que aportarà valor afegit al Port.

Energia solar a la llotja de Vilanova

L’energia elèctrica de la llotja de peix de Vilanova ja és gràcies a la instal·lació de 60 plaques fotovoltaiques de 400 watts de potència que transformaran la irradiació solar en energia elèctrica per a l’autoconsum de les instal·lacions pesqueres, amb una inversió de 46.450 euros. Les plaques solars donen cobertura elèctrica a la sala de subhastes, la zona d’emmagatzematge i envasat del peix, les oficines i els serveis complementaris. No inclou la fàbrica de gel perquè té una potència diferent, i s’estudiarà més endavant. Aquesta aposta de Ports de la Generalitat per l’energia renovable suposa que les instal·lacions pesqueres de Vilanova deixaran d’emetre 7,5 tones de CO2 a l’atmosfera cada any, en benefici del medi ambient i del clima.

Nou passeig elevat al port de Vilanova

Damunt de l’escullera del contradic s’està construint un nou passeig elevat com a zona de passeig per als ciutadans a la vora del mar. Aquest passeig dona continuïtat al passeig que ve del parc de Ribes Roges i a un tram del carril bici. L’objectiu del projecte és convertir aquesta part del port en un espai singular de Vilanova que formi part de la seva identitat i es converteixi en un atractiu turístic per a la ciutadania i els visitants. El projecte té una inversió d’1,1 milions d’euros i es preveu enllestir a mitjans d’agost. El nou passeig té una amplada de 6 metres i una superfície de 9.587 metres quadrats. S’hi ha incorporat una rampa per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. Disposa de dos miradors, un primer, al costat de les instal·lacions de la Daurada amb grades per als vianants i, un segon, on hi ha la balisa vermella del port, a tocar de la bocana, amb l’objectiu que els ciutadans i ciutadanes puguin observar l’activitat portuària i el mar. A més, al segon mirador, arran del moll es posarà el nom “Vilanova i la Geltrú” en lletres corpòries grans, per situar els navegants. Ara s’ha de fer la urbanització del passeig. El projecte també inclou la millora del passeig tou i el carril bici de ponent, així com l’enjardinament de la zona de l’escullera de ponent.

  

       Draft Torre 453623889-image3.png 


Back to Top

Informació del document

Publicat a 09/08/20
Presentat el 09/08/20

Volum Notícies, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa portuària

Adaptació dels ports al canvi climàtic

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0

Paraules clau