#2019

Període: Març a desembre de 2019

Descripció

Des de la DGIM es va impulsar al 2015 la creació del Sistema d’Avaluació de les Infraestructures de Transport (SAIT). És un sistema d’avaluació de les inversions en infraestructures viàries i ferroviàries que utilitza la metodologia Anàlisi Cost Benefici (ACB). L’objectiu és que aquest sigui un sistema de valoració comú, eficient i de qualitat que garanteixi una correcta utilització dels recursos públics en determinar quines de les possibles inversions en infraestructures viàries i ferroviàries són les que permeten obtenir majors beneficis socials.

Per avançar en el model de governança de les infraestructures, l’Anàlisi Cost Benefici hauria de ser l’eina bàsica de suport a la decisió en les diferents fases de la vida d’un projecte. Cal adaptar la metodologia en cada cas a la decisió a realitzar i a la informació disponible en aquell moment. És per això que durant el 2019 s’ha introduït en el manual del SAIT una metodologia d’avaluació ex-post, que permet fer el monitoreig del projecte un cop aquest s’ha realitzat, i que ajuda a millorar les tècniques d’anàlisi ex-ante.

Tanmateix, donat que les Avaluacions Cost Benefici s’han d’anar adaptant a la mentalitat de la societat i a un entorn canviant, s’han incorporat nous indicadors per tal d’avaluar projectes de manera més acurada en àmbits urbans i metropolitans, incorporant nous coneixements en matèria de sostenibilitat. Entre d’altres, s’han incorporat indicadors dels beneficis de la mobilitat activa, costos de referència sobre la contaminació atmosfèrica en entorns molt densos, l’atapeïment i la fiabilitat del transport públic o indicadors per avaluar l’alliberament d’espai públic destinat al vehicle privat. Aquests indicadors s’han d’incorporar per tenir en compte els nous paradigmes de mobilitat.

El SAIT consta d’un manual i d’una eina de càlcul (Excel) per garantir que totes les Avaluacions Cost Benefici es poden fer de manera òptima i amb criteris d’avaluació comuns. El benefici d’aquesta metodologia és que permet que les diferents actuacions analitzades es puguin comparar, escollir i prioritzar des de l’òptica socioeconòmica, ajudant així a la presa de decisió de les institucions. El SAIT, per tant, és una eina clau en la presa de decisions, que ajuda a identificar i prioritzar aquelles inversions que tinguin una major rendibilitat per al conjunt del territori.


Objectiu

L’ objectiu d’aquest projecte ha estat millorar el SAIT realitzant les següents actuacions:

  • Incorporació de nous indicadors per millorar l’anàlisi de les externalitats, la mobilitat activa, la congestió del transport públic, etc.
  • Actualització al 2020 dels indicadors i costos de referència definits al 2015.
  • Redisseny de l’eina de càlcul d’Excel per fer més pragmàtic el seu ús, fent que aquest sigui més accessible per a tothom.


Draft Torre 582017388-image1.jpeg
Back to Top

Informació del document

Publicat a 13/11/20
Presentat el 13/11/20

Volum Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Avaluació socioeconòmica de plans i projectes

Governança

Sistemes de suport a la presa de decisions

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Impacte social

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació sistematitzada de l'impacte de plans i projectes

Previsió

Demanda de mobilitat de persones i de moviment de mercaderies

Sistemes avançats de previsió

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Disseny de vies locals i comarcals

Xarxa ferroviària

Instal·lacions ferroviàries

Puntuació document

0

Visites 5
Recomanacions 0