European Urban Knowledge Network (EUKN) és una xarxa d'intercanvi de coneixements urbana europea que el passat 6 i 7 de novembre organitzà la conferencia anual a la ciutat romanesa d’Oradea sobre “Ciutats Eficients Energèticament”.


Destaquem

European Urban Knowledge Network

Informe arquitectònic

Manual del projecte PRISPA

Projecte PRISPA


El marc d’aquesta conferencia és el que estableix l'eficiència energètica com una prioritat política a Europa en aquests moments. Un context on la societat té un paper clau per fer les ciutats més eficients energèticament, ja que són els principals consumidors d'energia i de recursos. Cal adoptar mesures a nivell local per preparar les ciutats i els ciutadans per a aquest nou desafiament. Un altre punt a considerar es que l’economia assoleixi els objectius fixats per la Unió Europea en emissions de carboni previstes d'ençà a l'any 2050.

Per altra banda cal destacar que Romania, com a país amfitrió de la conferència, va designar com a bona pràctica el projecte PRISPA, presentat anteriorment a la competició europea Solar Decatlon el 2012. És un projecte desenvolupat per un equip de joves arquitectes juntament amb estudiants romanesos, que tenen com a finalitat promoure l'eficiència energètica en els habitatges, incorporant alhora en el disseny l’arquitectura tradicional romanesa i adaptant el conjunt a les necessitats quotidianes.

El 2012 ha estat la primera vegada que un equip romanès es presentava en aquesta competició, on l’objectiu dels equips participants és el disseny i construcció de cases que consumeixin el mínim possible en recursos naturals i redueixin al màxim els residus durant el seu cicle de vida. Es fa especial èmfasi en la reducció del consum d'energia i la obtenció de tota l'energia necessària a partir del sol.

El projecte PRISPA respon als criteris establerts pel concurs i alhora incorpora les necessitats quotidianes d'una família, on s'integren elements arquitectònics tradicionals amb contemporanis d'eficiència energètica.


Desenvolupament projecte

Desenvolupament projecte


Descripció del Projecte

L'element principal de PRISPA és un porxo que té un doble paper, per una banda com a element passiu d’obtenció d’energia solar i per l’altra un element representantatiu de l’arquitectura tradicional romanesa.


Evolució de la casa tradicional romanesa a PRISPA

Evolució de la casa tradicional romanesa a PRISPA


Per a aquest concurs, es va haver de dissenyar, promoure, finançar i construir una casa que funcionava exclusivament amb energia solar. Els estudiants van construir la casa per primera vegada a Romania, per promocionar davant el públic romanès. Després es va desmuntar i traslladar a Madrid, amb 5 camions i en tan sols 12 dies es va tornar a muntar per al concurs Solar Decathlon Europe 2012. El projecte va ser un èxit; va guanyar el segon premi del concurs a la secció d’ Eficiència Energètica, i va quedar en novè lloc de la combinació de totes les seccions.

PRISPA és una casa molt senzilla, fàcil d'integrar en un context residencial, inspirada en l'arquitectura tradicional romanesa (el pòrtic, la disposició dels espais, el seguiment del sol, etc) adaptat a una manera de vida contemporània, i equipat amb tecnologies d'alt rendiment per assegurar un alt nivell de comoditat.


Estudi d'assoleig

Estudi d'assoleig


Estudi energètic del projecte

Estudi energètic del projecte


És un projecte que no està relacionat directament a cap comunitat específica. És un disseny per competir tant al Solar Decathlon Europa, com per adaptar-se a un context rural romanès. Vol ser una alternativa per la forma caòtica d’evolució d’alguns pobles, que construeixen cases ineficients destruint l’equilibri del paisatge rural.

  • Solar Decathlon Europe és una competició internacional entre universitats que promou la recerca en el desenvolupament d'habitatges eficients.


Autors

Redactat per: Argeme Pérez

Per saber-ne més: Argeme Pérez


Back to Top

Informació del document

Publicat a 19/12/13
Acceptat a 19/12/13
Presentat el 19/12/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Puntuació document

0

Visites 89
Recomanacions 0