CANOPEA és un projecte innovador d'habitatges ecològics, desenvolupat a l'Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Grenoble sota la direcció de Pascal Rollet, professor d’un equip multidisciplinar d'estudiants de Roine-Alps i que ha guanyat el concurs internacional Solar Decathlon Europe 2012.

El desenvolupament dels projectes va començar el 2011 en 19 universitats de 12 països (Alemanya, Brasil, Xina, Dinamarca, Egipte, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Japó, Portugal, i Romania)i ha conclòs a Madrid aquest setembre passat amb la participació de divuit equips universitaris.


Destaquem

Solar Decathlon/ ecoles nationales

Solar Decathlon 2012


Solar Decathlon 2012


Iniciat el 2002 pel Departament d'Energia dels Estats Units, la competició Solar Decathlon internacional es celebra cada dos anys. El seu objectiu és el desenvolupament de la investigació científica en el camp de les energies renovables, inclosa l'energia solar. El desafiament que afronten diferents universitaris de tot el món consisteix en dissenyar i construir un prototip d'habitatge d’uns de 70 m² amb una font d'energia única: el sol.

Els projectes es valoren segons deu criteris establerts pel concurs corresponents a: qualitat de l’arquitectura, qualitat de la construcció, l'eficiència energètica, equilibri elèctric, confort, funcionalitat, comunicació, posada en obra, innovació i durabilitat. El projecte guanyador és aquell que combina, com al decatló olímpic, el màxim de punts dels deu criteris de la competició.

Després d'obtenir el primer premi d'arquitectura, el primer premi a la Innovació , el primer premi de les condicions de confort, el primer premi per al funcionament del prototip, el segon premi a la comunicació i el segon premi en la industrialització. Roine-Alps va proclamar-se l’equip amb més puntuació i guanyador del certamen Solar Decathlon Europe 2012. L'equip de Roine-Alps incorpora estudiants de diferents disciplines com enginyeria, escoles de negocis, de ciència i la tecnologia, diferents companys d’arreu de França, junt amb estudiants de les escoles superiors d'arquitectura de Grenoble i de Lió.


CANOPEA® un Ecosystème Urbain


CANOPEA® un Ecosystème Urbain


CANOPEA® s’ha inspirat en la franja superior dels boscos (la capçada dels arbres canopée), on es captura el 95% de l'energia solar i el 30% de les precipitacions, i s’ha construït i desenvolupat en els tallers de l’Isle d’Abeau, després de dos anys de preparació i dues setmanes de proves.


CANOPEA® s’ha inspirat en la franja superior dels boscos (la capçada dels arbres canopée)


El projecte té quatre característiques pròpies dels entorns urbans: confort individual dins un món col·lectiu, obertura visual al seu entorn, posada en comú dels recursos energètics i el procés de construcció i, finalment, la integració en l'espai urbà.


Le Prototype CANOPEA® Le sommet d'une nanotour


Le Prototype CANOPEA® Le sommet d'une nanotour


STRATÉGIE CONSTRUCTIVE L' héritage de l'armadillo box®


STRATÉGIE CONSTRUCTIVE L' héritage de l'armadillo box®


STRATÉGIE CONSTRUCTIVE L' héritage de l'armadillo box®


Aquest projecte va ser dissenyat i implementat amb el suport d'un gran nombre de socis institucionals (Ministère de la culture et de la communication, Ministère de l'écologie, du développement durable et de l'énergie, régió Roine-Alps, Consell General de l’Alta Savoia, viles de Grenoble i Lió, OPAC du Rhône, ADEME). Socis de l’àmbit industrial, com ara Schneider Electric i EDF i una àmplia xarxa de fabricants ubicats a la regió de Roine-Alps, que també han contribuït a aquest èxit.


Redactat per: Argeme Pérez


Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/12/12
Acceptat a 18/12/12
Presentat el 18/12/12

Volum Més enllà del Departament, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0