En el marc de la celebració de la 18a edició del Saló Internacional de la Construcció -Construmat- el secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat, Carles Sala, i la directora de l’Institut Català de l’Energia del Departament d’Empresa i Ocupació, Maite Masià, van signar un acord amb 25 institucions representants del sector de l’edificació que han de dissenyar en els propers mesos el pla d’acció que ha de portar Catalunya a alinear-se amb els objectius de la Unió Europea. La posada en marxa d’aquest pla d’acció, referent a la renovació energètica dels edificis de Catalunya, permetrà complir amb els objectius marcats per la Directiva Europea d’Eficiència Energètica d’octubre de 2012.

Destaquem

Construmat

ACC10

MARIE

La Vanguardia

Signatura de l'acord en favor de la Renovació energètica dels edificis catalans

Signatura de l'acord en favor de la Renovació energètica dels edificis catalans

Moment de la signatura de l'acord. En la imatge la sra. Maite Masià Directora l’Institut Català de l’Energia i el sr. Carles Sala secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat.


Projecte europeu MARIE

L’estratègia compta amb el suport i el colideratge del Departament d’Empresa i Ocupació i de la plataforma Acció 10 de la Generalitat ja que, a banda d’aconseguir estalvis energètics, també pretén donar impuls a la rehabilitació d’edificis per generar nous llocs de treball.

La signatura de l’acord s’emmarca en el projecte europeu MARIE (Mediterranean Building Rethinking for Energy Improvement), format per 23 socis de nou països mediterranis de la Unió Europea i liderat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Entre els principals objectius del Projecte MARIE es troba la definició d'una estratègia per a la millora de l'eficiència energètica dels edificis de l'espai MED, l'Estratègia MEDBEE. A partir de la signatura del conveni, cada una de les entitats signatàries treballarà en algun dels cinc grups de treball que han quedat constituïts per abordar els temes següents: Informació i planificació, comunicació i formació, innovació i competitivitat, governament i recursos econòmics.


Foto de tots els signants

Foto de tots els signants

La Generalitat signa un acord amb el sector privat per sumar esforços en favor de la renovació energètica dels edificis catalans.


Construmat: "hub" internacional de la construcció

Dins la celebració de Construmat també es va dur a terme una taula rodona per debatre sobre els recursos econòmics necessaris per tirar endavant la iniciativa de millora de l’eficiència energètica. La cloenda de la taula rodona va anar a càrrec del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, que va destacar que “el projecte Marie ofereix l’oportunitat de tenir una planificació coherent amb les directives europees i que és útil per crear ocupació i activitat a Catalunya”.

Construmat: 'hub' internacional de la construcció

Per altra banda, la 18a edició del Saló Construmat s’ha caracteritzat per la obertura dels mercats emergents a les pimes de la indústria de la construcció, i organitzant per primera vegada una plataforma de negoci amb la presentació de 170 projectes i una inversió de 30.000 MEUR.

S’ha apostat per un format innovador que ha portat a Barcelona la demanda internacional perquè les empreses espanyoles puguin fer el salt als mercats exteriors. D'aquesta manera, el saló s’ha transformat en el 'hub' internacional de la construcció, amb 12 delegacions estrangeres, integrades per un total de 311 representants d'administracions i alts directius d'empreses de països com Rússia, Brasil, Bielorússia, Xile, Colòmbia, el Marroc o Cuba, entre d'altres, que han visitat el saló.

Segons Josep Miarnau, president de Construmat, durant l'última dècada les empreses de la construcció espanyoles han acumulat una "valuosa" experiència i han industrialitzat processos molt importants per als països emergents que, en aquests moments, tenen enormes necessitats tant en habitatge residencial com en obra pública.

Paral·lelament a la iniciativa del Foro Contracti, tal i com ja s’ha avançat a l’inici de l’article, el saló també ha apostat per la rehabilitació i l'eficiència energètica com a eina per a dinamitzar el mercat nacional. Un 60% del parc d'habitatge espanyol s'ha construït abans del 1980, la qual cosa implica grans oportunitats de negoci per al sector vinculades, sobretot, a la nova economia verda.

La innovació i el coneixement són també una nova fórmula que ha afegit valor al certamen. A Construmat també s’ha organitzat per primera vegada un congrés internacional on s’han reunit de 65 experts de 15 països per analitzar les noves tendències en el sector a través d'exemples pràctics i obres ja construïdes.

Innovació avançada

Una altra novetat de Construmat 2013 ha estat l'Innovation Center, un fòrum internacional dedicat a la transferència de la innovació tecnològica des dels laboratoris més avançats cap a les empreses. Dotze centres tecnològics de construcció de tot el món han presentat els seus prototips més innovadors, abans de la seva comercialització, perquè puguin ser adquirits per alguna de les companyies participants en el saló i, així, facilitar la seva arribada al consumidor final.


Redacció de la noticia i més informació

Redactat per: Argeme Pérez

Per saber-ne més: Edificis de Catalunya


Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/13
Acceptat a 26/07/13
Presentat el 26/07/13

Volum Notícies, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Mitigació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 18
Recomanacions 0