Coordinació de l’activitat: Secretaria per a la Planificació Territorial
Altres participants:
- Observatori del Risc
- Institut d’Estudis de la Seguretat
Període: gener de 2008 – desembre de 2008
Objectiu:
Anàlisi de la realitat de l’aigua com a bé escàs, que comprèn: els orígens on es troba l’aigua, els canvis de la relació amb l’aigua a causa de l’era postindustrial i la concentració de serveis, les alternatives de l’abastament, la incidència de la qualitat de l’aigua en la salut i les fonts de finançament del recurs.
Descripció:
Aquest Informe de l’Observatori del Risc, incideix en la realitat de l’aigua com a bé escàs, que s’ha posat de manifest el primer semestre de l’any 2008 a moltes comarques catalanes. Tanmateix, tot i la seva migradesa, l’aigua és fonamental per a la vida i també per a l’economia, ja que l’agricultura, la indústria i els serveis depenen per al seu desenvolupament normal d’un accés a l’aigua de qualitat. Tot i que el risc associat a l’aigua és antic, en el si d’una societat moderna adquireix una nova dimensió, amb nous punts de vista que cal analitzar. Així doncs, aquesta anàlisi s’estructura en els punts següents:
- Aigua i territori, com a binomi indissociable. Des dels orígens, els llocs on es troba l’aigua, tant dolça com salada, i la seva disponibilitat i utilització han configurat el territori on s’arrela la població.
- Sequera i proveïment d’aigua. El creixement de les ciutats, fins i tot en l’era postindustrial, atesa la terciarització i la concentració de molts serveis, ha significat un canvi de relació radical amb l’aigua, incorporant-se com un factor productiu.
- Alternatives d’abastiment de l’aigua, fent una avaluació de les possibilitats i dels requeriments que la reutilització planificada de l’aigua i la dessalinització d’aigües marines, tenen com a elements de la gestió integrada de l’aigua, establint una valoració comparativa amb altres tècniques de gran actualitat, com la regulació superficial i subterrània de l’aigua.
- Aigua i salut. El grau de salut de la població va íntimament lligat a la qualitat de l’aigua de consum humà, entenent-lo no solament com la ingestió, sinó aquella que arriba a l’home per diferents vies.
- Qui paga l’aigua? Anàlisi basada en els tres models de gestió de l’aigua: gestió de l’oferta, de la demanda i de l’ús sostenible.
L’estudi acaba amb els senyals del risc, que apareixen al final de llibre i es desglossen en la visió sobre els diferents riscos analitzats: el risc i el dany ambiental, el risc industrial, el laboral, el viari, el de ruptura social, el d’inseguretat ciutadana, el risc per a la salut, i com a novetat del 2008, el risc de la informació en xarxa.
Beneficiaris:
- Administracions públiques
- Equips redactors de planejament urbanístic i territorial
- Agència Catalana de l’Aigua