Glossari pedra seca


En anteriors números del Butlletí hem informat sobre el projecte Wikipedra, el portal de les construccions en pedra seca a Catalunya, que te per objectius la preservació, posada en valor i divulgació d’aquest tipus d’arquitectura, que al llarg dels segles ha configurat els nostres paisatges agrícoles i ramaders.

A partir de la VII Trobada d'Estudi per a la Preservació de la Pedra Seca als Països Catalans (les Preses, 2013) es va creure oportú incloure l'àmbit lingüístic com a nou camp d'estudi, amb els objectius de tenir una primera aproximació del panorama lingüístic de la pedra seca arreu dels Països Catalans, centrar el focus en els mots o expressions propis de la Garrotxa i destacar la importància de preservar aquest ric patrimoni lingüístic, i a la vegada engrescar altres estudiosos a fer-hi aportacions.

Es va començar per fer un buidatge exhaustiu de publicacions existents als Països Catalans i es constatà que hi ha pocs treballs que tractin el tema lingüístic com a element principal. També es varen fer entrevistes a coneixedors del tema de la Garrotxa, i de tota la informació recavada es va fer un llistat de mots i expressions pròpies dels paretsecaires locals. Aquest treball de recerca ha evidenciat que existeix un vocabulari molt ric en el món de la pedra seca, tot i que gran part es troba en fase de desaparició perquè fa referència a elements de l'entorn rural que ja han desaparegut. Així mateix, s’ha constatat l’existència de varietats dialectals d’una mateixa paraula.

Amb els objectius de preservació d’aquest patrimoni lingüístic i de continuar fent recerca sobre aquest tema als països de parla catalana, l’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb la col·laboració d’un grup de filòlegs de la Garrotxa i el suport de l'Associació per la pedra seca i l'arquitectura tradicional endeguen el projecte del Glossari de la pedra seca, una pàgina web on els usuaris tenen al seu abast tot el vocabulari recollit i a la vegada poden fer les seves aportacions, que s’afegeixen al glossari un cop aprovades per l’equip de filòlegs.

Redactat i més informació

Redactat per: Observatori del Paisatge, Cristina Gil

Per saber-ne més: Observatori del Paisatge

 

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/11/16
Acceptat a 01/11/16
Presentat el 01/11/16

Volum Notícies, 2016
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Paisatge

Observació del paisatge

Sensibilització social

Gestió integrada del paisatge

Localització

Puntuació document

0

Visites 90
Recomanacions 0

Compartiu aquest document