Construir un pàrquing subterrani no és nou. Sí que ho és, en canvi, dissenyar-ne un que sigui capaç d’adaptar-se a les inundacions.

Manca d’aparcament, escassedat d’espais lliures i inundacions: una única solució

Al Butlletí núm. 19 es va parlar de la companyia danesa Tredje Natur i de les seves actuacions a Copenhaguen, encaminades a assegurar la resiliència urbana en cas d’inundació. Ara, aquest gabinet d’arquitectura ha presentat un nou projecte, el pàrquing Pop-Up.

Es tracta d’un aparcament subterrani, i com a tal vol donar resposta al problema de la manca d’espai en superfície. Fins aquí res de nou. Però a més es tracta d’una infraestructura capaç de respondre a les inundacions, especialment a les causades per episodis de pluja intensa: en aquestes situacions, l’estructura en què s’ubica l’aparcament Pop-Up s’ompliria d’aigua i pel principi d’Arquímedes emergiria a la superfície. D’aquesta manera, a més, l’estructura podria exercir una funció provisional de reservori d’aigües pluvials.

 

tredjeprecre

Episodi de pluges: l’estructura del pàrquing emergeix, empesa per l’aigua que va omplint el reservori'(© Tredje Natur)

  En circumstàncies normals, el reservori sota l’aparcament es trobaria buit, i el pàrquing se n’ubicaria a l’interior, evitant l’ocupació de l’espai de la superfície, que es podria dedicar a altres usos; a l’aparcament s’hi accediria per una rampa a nivell de carrer, com en qualsevol instal·lació d’estacionament subterrani convencional.

En episodis de pluja intensa, en canvi, l’excés d’aigua s’encaminaria cap al reservori a través del sistema de sobreeixidors del clavegueram, i l’empenyiment hidroestàtic faria que s’elevés l’estructura de l’aparcament, fins emergir del nivell de carrer. Un sistema de coixinets hidràulics i mecànics, d’elevació i de direcció, així com la presència de guies verticals, equilibraria les possibles descompensacions produïdes pel pes dels vehicles estacionats, i asseguraria un moviment uniforme i anivellat del conjunt de l’estructura, amunt i avall, segons fos el nivell d’aigua en cada moment. Les dues plantes inferiors de l’aparcament, val a dir, sempre restarien sota la superfície del sòl, per garantir la flotabilitat i l’estabilitat de tot el conjunt. De la seva banda, la forma cilíndrica de l’estructura del pàrquing i del reservori que l’acull faria que tot el sistema esdevingués més lleuger, i ajudaria a mitigar una possible pressió excessiva, del terra i de l’aigua combinats. Un sistema d’ancoratges permetria que el conjunt de l’estructura, en emersió, romangués accessible per als vehicles que volguessin utilitzar l’aparcament i per als vianants, independentment del nivell d’aigua del reservori.

 

tredjepemergit

Pop-Up serà un element temporal, però ben visible, en el paisatge urbà. En paraules dels seus promotors, il·lustrarà el caràcter canviant de les ciutats i llur manera de funcionar segons siguin les condicions ambientals'(© Tredje Natur)

  Finalment, un cop la xarxa de clavegueram fos capaç d’engolir l’excés d’aigua pluvial, aquesta retornaria al sistema de desguàs urbà, i el pàrquing començaria a descendir de nou cap al subsòl.

 

tredjepcasos

Pop-Up, com s’ha apuntat, a més de proporcionar espais d’estacionament i de gestionar els excessos hídrics, també possibilita la creació de nous espais urbans destinats als vianants, en la seva superfície. Tredje Natur assegura que d’aquesta manera es rendibilitzen al màxim les escasses àrees lliures disponibles a moltes urbs, agrupant en una àrea relativament petita tres equipaments vitals per a les ciutats'(© Tredje Natur)

 

tredjepavantatges

Tres reptes, una solució. Es maximitza l’aprofitament de la superfície urbana i es redueix el cost de construcció que suposaria fer tres infraestructures independents entre si'(© Tredje Natur)

  Arran de l’acord de cooperació en solucions adaptatives als reptes climàtics, signat pel Departament de Protecció Ambiental (DEP) de la ciutat de Nova York i per l’Administració ambiental de Copenhaguen (setembre de 2015), la infraestructura Pop-Up proposada per Tredje Natur ha estat presentada en diversos tallers a la ciutat nord-americana, i se n’han dut a terme estimacions econòmiques per a la seva implantació, tant a Copenhaguen com a Nova York (al St. John’s Park, cap a l’extrem sud-occidental de Manhattan). Segons els promotors de la idea, els elevats costos inicials de Pop-Up es poden veure compensats per l’optimització de la inversió que suposa, de fet, construir tres equipaments en un espai on tradicionalment només se’n preveuria un.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Tredje Natur Pop-Up

 

Informació relacionada

Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/09/18
Acceptat a 01/09/18
Presentat el 01/09/18

Volum Més enllà del Departament, 2018
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Comportament social vinculat al territori i al medi ambient

Impacte social

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures singulars

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Adaptació

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació territorial

Territoris sensibles

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Edificació

Plurifuncionalitat

Localització

Puntuació document

0

Visites 47
Recomanacions 0