Destaquem

Grünes Netz Hamburg

Grünes Netz Hamburg [PDF]

El nou objectiu d'Hamburg és eliminar la necessitat de fer servir el cotxe particular a la ciutat, i pretén assolir-lo en un horitzó de vint anys. L'instrument bàsic per al foment de la mobilitat a peu, en bicicleta o en transport públic es la planificació urbanística: les actuacions necessàries per desterrar el vehicle privat de la ciutat es concreten en el pla Grünes Netz (xarxa verda), presentat el gener de 2014, que es proposa crear una xarxa de vies ciclistes i per a vianants que relliguin totes les zones verdes de la ciutat i permetin l'accés als seus principals punts d'atracció. Grünes Netz preveu la creació d'intercanviadors a l'exterior de la ciutat on es pugui deixar el cotxe i enllaçar amb mitjans de transport alternatius.


NetzLogo


Però a més de fomentar l'ús de modes de transport poc o gens lesius per al medi mitjançant la implantació d'infraestructura específica, Grünes Netz també pretén augmentar la qualitat de vida de la ciutadania a través d'aspectes com el gaudi dels espais naturals, la calma o la possibilitat de realitzar activitats d'esbarjo a l'aire lliure. En aquest sentit, el pla s'ha marcat com a objectiu que el 40% de la superfície de la ciutat estigui constituït per zones verdes interconnectades.


NetzRing

La primera i la segona anella verda de la ciutat. Aquest sector de la segona relliga l'Elba amb els eixos del Volkspark i d'Eimsbüttel.


Per aconseguir-ho, Hamburg parteix d'un concepte formulat fa una trentena d'anys: els Landschaftsachsen o eixos paisatgístics, compostos per zones verdes i per superfícies lliures (o, a tot estirar, ocupades per camps esportius, parcs infantils o cementiris), que penetren cap al centre de la ciutat a partir dels afores, escolant-se entre zones habitades. En certa manera, en la seva funció de connexió entre les zones extremes i el teixit urbà més dens, podrien recordar el (malaguanyat?) projecte de les portes de Collserola que es volia implantar a Barcelona. A Hamburg la idea sí que va arrelar. El resultat dels eixos paisatgístics és una xarxa de natura que va més enllà de les anelles verdes que presenten moltes ciutats (Hamburg inclosa, amb la 1a i la 2a anella verda). Els eixos paisatgístics d'Hamburg són de tipologies molt variades: hi ha recorreguts fluvials al llarg de l'Elba, zones de pastura, de bosc, d'aiguamoll i de conreu, planes i turons. Molts d'aquests elements gaudeixen d'alguna figura de protecció.


NetzAchsen

Des de mitjan dels anys vuitanta a Hamburg s'hi han anat implantant els anomenats eixos paisatgístics, que fan penetrar la natura circumdant al cor de la trama urbana (amb un esquema que recorda el projecte de les portes de Collserola). La xarxa verda s'articula relligant aquests eixos radials mitjançant les anelles verdes.


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/04/14
Acceptat a 11/04/14
Presentat el 11/04/14

Volum Més enllà del Departament, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Planificació i projectació

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Infraestructura dedicada al transport col·lectiu

Paisatge

Projectes paisatgístics

Localització

Puntuació document

0

Visites 89
Recomanacions 0