La Inspecció Laboral neerlandesa va manifestar que nou de cada deu treballadors que es dedicaven a la pavimentació patien sobrecàrrega física, fins al punt que molts d'ells no arribaven en bona condició física als cinquanta anys d'edat. D'aquí que el 2010 el legislador holandès establís que tota obra de nova pavimentació (o de repavimentació) de més de 1.500 m2 havia de fer-se, obligatòriament, amb màquines. I tot i que des de fa temps existeixen màquines capaces d'instal·lar llambordins, sovint són difícils de manipular, o presenten prestacions pobres, o són massa cares.

En aquest context, l'enginyeria Vanku BV, de Rijen, a la província de Brabant Septentrional, va concebre la màquina de (re)pavimentació Tiger-Stone.


imatge_1

Presentació de Tiger-Stone (© Vanku BV).


Es tracta d'un vehicle d'eruga d'unes 2,5 t que opera en un rang d'entre quatre i sis metres d'amplada. Segons els seus creadors, Tiger-Stone és capaç de pavimentar d'una passada tota la vorera (o un carril per a bicicletes), inclòs l'acabament de les vorades. És fàcil de manejar, i com que disposa de sensors electrònics d'autoguiatge, no cal que l'operari dirigeixi la màquina amb cap mena de volant. Els materials es van carregant a la tremuja mitjançant una minicarregadora que difícilment podrà desplaçar els llambordins que ja han passat per la tremuja, atesa la pressió amb què s'apliquen al terra (1.500 kg). Això fa, també, que els paviments instal·lats amb Tiger-Stone requereixin poc manteniment.


imatge_2

La minicarregadora va subministrant els llambordins als operaris (© Vanku BV).


Tiger-Stone es limita a utilitzar la força de la gravetat per anar dipositant a lloc les llambordes proporcionades per la minicarregadora, introduïdes a la tremuja manualment per l'operari que ocupa la plataforma posterior. Atès que la màquina posa alhora les vorades i les llambordes, aquestes queden correctament bloquejades entre les vores ja des del començament, sense que calgui retallar-les després.

Pel que fa al patró que es vulgui aplicar, cal fer-ne el primer metre a mà, a la part de baix de la rampa de càrrega: un cop fet això, les llambordes següents aniran seguint el dibuix original, i l'operari només s'haurà d'encarregar d'anar introduint el material per la cara que toqui. Quan se n'ha completat el rengle, n'hi ha prou de prémer un botó perquè Tiger-Stone retrocedeixi i les llambordes llisquin cap al llit de sorra.


imatge_3

En funció del nombre d'operaris –la plataforma pot acollir-ne un màxim de tres– la capacitat de pavimentació de Tiger-Stone serà més gran o més petita. Segons Vanku BV, amb aquest aparell es poden (re)pavimentar fins a 300 m2 al dia (© Vanku BV).


Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/13
Acceptat a 26/07/13
Presentat el 26/07/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Manteniment expert

Eficiència constructiva

Planificació urbanística

Reurbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 49
Recomanacions 0