Destaquem:
Smart Highway [PDF]
Smart Highway [vídeo BBC]

Els Premis del Disseny Holandès van reconèixer com a best future concept, en l'edició de 2012, el Projecte Smart Highway, de l'estudi Roosegaarde. Es preveu que entre 2013 i 2015 es vagin implantant en fase de proves, en diferents indrets dels Països Baixos, algunes de les tecnologies (cinc, de moment) que proposen els creadors d'aquestes carreteres interactives i sostenibles. Val a dir que la instauració de totes les possibilitats que preveu Smart Highway seria massa costosa, en un futur proper si més no; malgrat això, algunes de les solucions sí que podrien ser d'aplicació ràpida.

És el cas de les marques de carril luminiscents (Glow in the Dark Road), capaces d'acumular prou energia durant el dia per durar fins a deu hores il·luminades durant la nit, i que resisteixen el desgast provocat pel trànsit i per les condicions atmosfèriques. Els sobrecostos ocasionats per l'ús d'aquests productes podrien ser compensats per l'estalvi en la instal·lació, el manteniment i el consum de punts de llum convencionals.

RoosDL

Glow in the Dark Road (© Roosegaarde).


També en l'apartat d'il·luminació, es treballa en sensors de moviment per detectar els vehicles, encendre l'enllumenat de la carretera quan s'acosten i apagar-lo quan s'allunyen, per tal de reduir el consum energètic i la contaminació lumínica.


RoosIL

Interactive Light (© Roosegaarde).


Smart Highway també proposa l'ús de pintures dinàmiques (Dynamic Paint), que esdevenen visibles, per exemple, en resposta a fluctuacions de temperatura per transmetre la informació als conductors quan hi ha risc de glaç a la calçada.


Roos520

Dynamic Paint (© Roosegaarde).


També amb les pintures dinàmiques, i mitjançant els sensors adients, es podrien senyalitzar a la carretera ràfegues de vent fort.


RoosWL

Wind Light (© Roosegaarde).


Més costosa, en canvi, sembla que seria la implantació del darrer producte que integra el Projecte Smart Highway: l'Electric Priority Lane, que implica la instal·lació sota el paviment de bucles d'inducció per permetre la càrrega sobre la marxa, literalment, dels vehicles que circulin per aquest carril.


RoosEPL

Electric Priority Lane (© Roosegaarde).


Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/13
Acceptat a 26/07/13
Presentat el 26/07/13

Volum Més enllà del Departament, 2013
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa viària

Eficiència constructiva

Nova tecnologia d'explotació

Localització

Puntuació document

0

Visites 94
Recomanacions 0