Destaquem

Ajuntament de Barcelona



Amb la intenció de generar un model urbà basat en l’eficiència energètica, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Tinència d’Hàbitat Urbà, impulsa actualment el Programa d’illes autosuficients, que pretén que en la construcció i rehabilitació d’edificis o illes hi tinguin un paper central la producció autònoma de recursos energètics, el verd urbà, els sistemes de calefacció sostenibles i conjunts, el reciclatge d’aigua, l’ús de vehicles elèctrics i altres mesures encaminades a aconseguir l’eficiència esmentada.

És per això que l’Ajuntament ha convocat un concurs de projectes per a les dues primeres illes autosuficients:

  • N’és una la delimitada per l’avinguda de Rio de Janeiro, pel passeig de Valldaura i pel carrer d’Argullós, al barri de la Prosperitat, al districte de Nou Barris. Es tracta d’una parcel·la triangular de 12.633 metres quadrats, de propietat municipal.
  • L’altra illa és la delimitada pels carrers de Cristóbal de Moura, Marroc, Puigcerdà i Josep Pla, al barri del Besòs i el Maresme del districte de Sant Martí. És una illa de 12.000 metres quadrats, que segueix la trama de Cerdà, i on hi conviuen la propietat pública i la privada.



imatge_1



imatge_2



En casos d’edificis o illes de titularitat totalment privada les actuacions rauran més aviat a posar en valor els paràmetres energètics i de serveis desitjables.

Les finalitats genèriques que s’han esmentat abans es materialitzaran en les actuacions concretes següents:

  • Respecte de l’energia, es tendirà al balanç zero mitjançant la generació in situ d’energia de fonts renovables (solar, eòlica, geotèrmica, de biomassa, etc.).
  • Això s’haurà de complementar amb l’ús de materials, sistemes i tecnologies que permetin l’aprofitament òptim dels recursos naturals: sistemes passius de control tèrmic, aïllants, proteccions solars, materials produïts de manera no contaminant i que siguin reciclables, sistemes de gestió intel·ligent dels equips, funcionament en xarxa amb altres edificis, control del cicle complet de l’aigua (tant pluvial com freàtica com dels recursos locals, i aprofitament de les aigües grises), models millorats de gestió de la recollida selectiva i el reciclatge de residus.
  • A les illes autosuficients es fomentarà la presència de verd mitjançant microhorts urbans i cobertes vegetals.
  • Seran construccions preparades per al subministrament d’energia a vehicles elèctrics.



imatge_3



Més enllà de les actuacions concretes en els edificis i en el teixit urbà, es preveu que el Programa d’illes autosuficients comporti canvis en la gestió i en la governança, a fi d’aglutinar els esforços dels diversos agents implicats: així, s’impulsaran els acords de col·laboració amb entitats científiques i de recerca, de la ciutat i d’arreu, per fer de Barcelona el laboratori de proves de noves tecnologies i solucions; també es buscarà la concertació amb la resta d’administracions perquè la transició als nous models de disseny i de gestió dels edificis i les xarxes es faci de manera ràpida i eficaç; es requerirà la col·laboració d’empreses gestores de serveis urbans i de companyies de materials, constructores i promotores, per assolir l’excel·lència en els processos constructius i fer que incorporin les novetats sorgides als seus propis procediments; i, finalment, es fomentarà la participació de les associacions veïnals i de les organitzacions ciutadanes en el debat i l’avaluació dels models que es vagin implantant.



Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 04/05/12
Acceptat a 04/05/12
Presentat el 04/05/12

Volum Més enllà del Departament, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Planificació urbanística

Remodelació del sòl industrial

Reurbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 13
Recomanacions 0