Logo


La Comissió Europea ha premiat l’impuls a l’energia sostenible que suposa la xarxa de calor i fred al districte 22@ de Barcelona, i ha reconegut la ciutat com a sòcia oficial del seu Programa Sustainable Energy Europe. La implantació d’aquestes infraestructures a Barcelona ja havia rebut amb anterioritat diversos reconeixements i distincions, com el Premi de bones pràctiques locals de la Red Española de Ciudades por el Clima, i el de bones pràctiques d’eficiència energètica de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energía (IDAE).

Les xarxes de district cooling and heating proveeixen edificis o centres de consum de tota l’energia tèrmica que necessitin, en forma d’aigua calenta o freda necessària per a la climatització. Els avantatges del sistema són, segons els seus promotors:

 La reducció de la dependència energètica de la ciutat del gas nord-africà i de l’electricitat europea.

  • L’eliminació de la contaminació per legionel·losi, atès que no hi ha torres de refrigeració als edificis.
  • La disminució dels sorolls i les vibracions, i l’eliminació de l’impacte visual dels sistemes de climatització convencionals.
  • Estalvis econòmics del 10%, per l’absència d’equips de refrigeració i de calefacció als edificis.

La xarxa del 22@ és construïda, gestionada i explotada per l’empresa Districlima, del grup GDF Suez, mitjançant concessió administrativa a vint-i-set anys. L’Ajuntament de Barcelona, per dotar de climatització el nou districte 22@, va promoure, l'any 2002, la implantació de la primera central de generació a la zona del Fòrum (en terrenys de Sant Adrià de Besòs, val a dir).

                      

BCN Fòrum intern

     

BCN Fòrum extern

  La xarxa que existeix al 22@ ja abasteix cinquanta-cinc edificis de la zona –entre els quals, la seu de la Comissió Nacional per al Mercat de les Telecomunicacions o les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra–, i és previst que per a aquest 2011 s'haurà reforçat amb la posada en funcionament d’una nova planta d’energia, situada en un parc de nova construcció delimitat pels carrers de la Ciutat de Granada, Tànger i Roc Boronat.

 

BCN Ecoenergies

 

BCN Tànger

La nova central aspira a aconseguir generació de fred i calor amb una despesa inferior en un 40% a la dels sistemes convencionals, segons Districlima. El seu fi serà complementar la central del Fòrum en episodis d’alta demanda, o substituir-la si pateix alguna disfunció. A diferència, però, de la del Fòrum, que empra aigua del mar refredada i energia de combustió d’escombraries de la central de TERSA per produir fred i calor, respectivament, la del 22@ utilitzarà magatzems de gel –que es produirà a les nits, quan la tarifa elèctrica és més baixa– i calderes.


BCN gel

Els gasos de la nova central d'aigua de climatització sortiran a l’exterior per la històrica xemeneia de Ca l’Aranyó, que d’aquesta manera seguirà complint la seva funció originària.


BCN xemeneia

A la xarxa de Districlima l'aigua es distribueix mitjançant quatre canonades paral·leles soterrades d’enviament i devolució d’aigua freda i calenta: la de refrigeració s’envia a 6° C i es retorna a 14° C, la de calefacció s’envia a 90° C i es rep a 60° C.

Cada canalització consta de diverses capes, que de dins enfora són:

  • Una canonada d’acer per al transport del fluid.
  • Una capa d’aïllament d’escuma de poliuretà rígid.
  • Un revestiment exterior de polietilè d’alta densitat.


BCN conduccions

A la mateixa rasa per on discorren les canonades d'aigua s'hi instal·len també tres tubs (o un tritub) de polietilè, de 50 mm de diàmetre, per donar pas als cables de fibra òptica que permeten fer el seguiment remot, des de les centrals, dels punts de lliurament als clients. A més d'aquests cables, les canalitzacions incorporen altres elements que asseguren el funcionament òptim de la xarxa. Hi ha, per exemple, un sistema de detecció de fuites mitjançant les eventuals variacions de la resistència elèctrica d'un cable conductor encastat dins el poliuretà dels conductes. Al web de Districlima es poden trobar tots els detalls tècnics de les canalitzacions i de la resta d'elements auxiliars que componen el sistema de distribució d'aigua de calefacció/refrigeració.


BCN esquema canonades

A la Ciutat Comtal hi ha previstes més xarxes de distribució centralitzada de fred i calor, com la que està desenvolupant Ecoenergies Barcelona Sud a la Zona Franca: la futura central de generació d’energies de la Zona Franca – Gran Via i l’Hospitalet permetrà implantar el sistema de distribució al barri de la Marina, Gran Via de l’Hospitalet i encontorns. Aquesta nova central constarà d’una planta de biomassa, una d’aprofitament de fred residual de la regasificadora del port i una central d’energia solar fotovoltaica.

 

BCN xarxa 22@

            Destaquem

Districlima

Ajuntament de Barcelona (dossier de premsa)

Ajuntament de Barcelona (nota de premsa)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume


Back to Top

Informació del document

Publicat a 12/09/11
Acceptat a 12/09/11
Presentat el 12/09/11

Volum Més enllà del Departament, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Sostenibilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 17
Recomanacions 0