Destaquem
Alternatives to Travel: Next Steps
- El cas Microsoft
- El cas GlaxoSmithKline
- El cas Eversheds
- El cas del cos de bombers de Merseyside
- Pel que fa al Govern...
En un intent de promoure un ús racional del transport i de fer que la feina de cadascú sigui més eficient, el Ministeri de Transport del Govern britànic va llençar, el novembre de 2011, l’informe Alternative to Travel: Next Steps, en què fa un recull de mesures que poden reduir o eliminar la necessitat de desplaçar-se per raons laborals, incloent-hi l’anada i tornada de la feina i els viatges per motius professionals.
Algunes d’aquestes mesures són, entre d’altres, el treball des de casa i el teletreball; els horaris flexibles i l’ampliació de les hores d’entrada o sortida de la feina per evitar les hores punta; la teleconferència, la videoconferència i la conferència web.
Diu l’informe que aquesta és la primera vegada que entren a l’agenda governamental els beneficis econòmics i ambientals que pot oferir l’alternativa al desplaçament, entesa com l’eliminació de la necessitat de moure’s: són solucions que poden reduir la congestió i incrementar la productivitat, contribuint al creixement econòmic, alhora que ajuden a reduir els viatges de negocis, cosa que redunda en estalvi per a l’empresa; segons el Ministeri, aquestes mesures també redueixen situacions d’estrès i d’absentisme laboral, i poden suposar un rellançament de les economies rurals; tot això sense oblidar l’estalvi en el consum energètic i en les emissions, derivat no només del menor nombre de desplaçaments, sinó també del fet que algunes empreses puguin arribar a prescindir de certs immobles –la qual cosa, tancant el cercle virtuós, els estalvia a més costos econòmics–. Un altre aspecte destacable de les alternatives a la mobilitat laboral és que poden augmentar la resiliència de les empreses a situacions imprevistes, sigui un temporal de neu o una interrupció dels serveis de transport públic.
Per analitzar les potencialitats de les alternatives al desplaçament, el Govern britànic va fer, l’abril de 2011, una convocatòria adreçada a empreses, organitzacions i particulars, per conèixer les seves iniciatives en aquest sentit –i per mirar d’escatir què pot moure algú a no fer-ne ús–. Examinats els resultats de la crida, resulten reveladors els exemples de Microsoft (informàtica), de GlaxoSmithKline (farmàcia), d'Eversheds (advocacia) i del cos de bombers de Merseyside. Recollint aquestes experiències, el Govern va elaborar l’informe Alternative to Travel: Next Steps, amb mesures a curt, mitjà i llarg termini per aconseguir una mobilitat laboral sostenible i, per què no dir-ho, racional. L’informe conté a més la secció “Anywhere Working”, adreçada específicament a l’empresa privada que vulgui limitar o eliminar la necessitat dels desplaçaments.
Contents
El cas Microsoft
El 90% del personal de l’empresa al Regne Unit treballa de manera flexible, així que esdevé imperatiu proveir-lo de les eines que li permetin treballar en qualsevol lloc: per tant, tota la plantilla té accés a la tecnologia de comunicacions unificades (UC) de Microsoft, que inclou ordinadors portàtils, auriculars i micròfons, càmeres web, formació en línia i tallers sobre tecnologies de la informació. Amb aquesta actitud, s’ha constatat un seguit de beneficis empresarials: un guany de productivitat individual equivalent a 28 minuts per dia, que suposa un estalvi en personal de 86 milions de dòlars; l’evitació de 45.000 viatges de feina anuals, prop de 420.000 hores o cent milions de milles de vol, cosa que implica una reducció de costos de 93 milions de dòlars i que a més evita l’emissió de 17.000 t de CO2, aproximadament. Vegeu-ne més detalls al document annex.
El cas GlaxoSmithKline
La farmacèutica entén que per retenir el personal més productiu i dotat de més talent cal adoptar una actitud holística envers la reducció dels impactes dels desplaçaments, de manera que permet als empleats treballar de forma flexible i remota si això beneficia l’empresa i l’empleat. La companyia ha desenvolupat solucions sostenibles i pragmàtiques: promou l’ús de transports ecològics quan sigui imperatiu desplaçar-se i racionalitza l’ús dels espais de la seva seu de Londres. GlaxoSmithKline també ha fet una important inversió en sistemes de teleconferència i conferència web, sigui amb unitats de videoconferència individuals, sigui amb les més de cinc-centes sales de conferència de la companyia, a seixanta-vuit països. Els resultats d’aquestes polítiques han portat la farmacèutica a deixar de contractar prop de 38.000 desplaçaments aeris, amb un total aproximat de 39 milions de quilòmetres i una reducció estimada de les emissions de CO2 de més de 7.000 t. Paral·lelament, la supressió de la necessitat de viatjar ha redundat en benefici de la conciliació de la vida laboral i personal dels empleats. Vegeu-ne més detalls al document annex.
El cas Eversheds
Aquesta firma legal dóna a tot el seu personal accés a Citrix. L’ús massiu de seminaris web (més de 500.000 minuts l’any 2010), de teleconferències i de videoconferències permet la convocatòria de reunions sense planificació prèvia i l’intercanvi constant d’informació. Els beneficis de la companyia arran d’aquestes actuacions han consistit, entre d’altres, a reduir d’un 38% els desplaçaments en cotxe (d’1,1 milions de milles el 2008 a 720.000 el 2010, amb un estalvi econòmic de 175.000 lliures esterlines), o a fer disminuir l’absentisme laboral, del 2,3% el gener de 2010 a l’1,9% el gener de 2011. Vegeu-ne més detalls al document annex.
El cas del cos de bombers de Merseyside
A part de mesures de telecomunicació semblants a les dels casos anteriors, el cos de bombers i de rescat de Merseyside incentiva l’alta ocupació en els viatges en cotxe dels seus empleats, sigui per anar a la feina i tornar-ne, sigui per a viatges professionals. Aquest cos es va comprometre a reduir d’un 30% les seves emissions de CO2 en el període 2008-2013, equivalents a la supressió dels viatges de negocis. I de moment ho està aconseguint, atenent a les dades: de 118,5 t en l’exercici 2007-2008 a 82,2 t en la temporada 2010-2011, amb un estalvi econòmic de més de 70.000 lliures esterlines. A aquest percentatge s’hi pot acabar sumant, aproximadament, un 20% suplementari, derivat dels viatges a la feina i des de la feina. Trobeu-ne més detalls en el document annex.
Per a la reducció d’emissions esmentada, l’organització de Merseyside ha desenvolupat una política de jerarquia de desplaçaments i de modes admissibles semblant a la que ha acabat proposant el Ministeri:
Pel que fa al Govern...
...es compromet a facilitar la implantació de les alternatives al desplaçament, i a predicar amb l’exemple:
En primer lloc, s’ha obligat a fer arribar al 90% de les llars britàniques ample de banda superràpid, d’almenys 25 Mbps, d’aquí a 2015, amb una partida pressupostària de 530 milions de lliures esterlines. Respon d’aquesta manera als arguments dels participants a la convocatòria de 2011, que esmentaven la poca accessibilitat a una xarxa de banda ampla fiable com a factor restrictiu a l’hora d’adoptar mesures alternatives al desplaçament laboral, ja que limita les possibilitats del teletreball.
En segon lloc, està formulant un seguit de principis per a una nova política de viatges en els organismes públics del Regne Unit, partint de la base que aquesta mena de desplaçaments s’han de reduir al mínim indispensable i que la primera opció ha de consistir sempre a utilitzar les telecomunicacions. En aquest sentit, per exemple, hom ha assistit, en els darrers temps, a un augment dels discursos pregravats en vídeo, enfront del sistema clàssic del ministre desplaçant-se al lloc de l’al·locució. També existeix el compromís de reduir d’un 20% els vols nacionals per motius de feina del personal del Govern, en l’horitzó 2015, respecte de les xifres de 2009.
En tercer lloc, el Govern es proposa racionalitzar l’ús dels seus immobles: els organismes de Patrimoni es troben en procés d’accelerar la transformació física dels llocs de feina introduint-hi models provinents de l’empresa privada pel que fa a la integració de l’espai, les tecnologies de la informació i les comunicacions i els mètodes de treball. La meta és aconseguir menys llocs on treballar, però de més qualitat, més ben distribuïts i que permetin un ús més intensiu. Actualment, s’estudia la manera d’implantar aquests canvis, avaluant-ne els riscos, els beneficis, els costos, les necessitats pressupostàries i l’escala temporal. S’han pres com a models de prova per a aquestes valoracions edificis que ja ocupa el Govern, que més endavant, eventualment, podran servir de pauta per a d’altres.
En quart lloc, cal fer esment de la potenciació de l’ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions en la prestació dels serveis públics: des dels sistemes de telesalut i teleassistència, fins a la declaració judicial no presencial o les citacions telemàtiques.
Pel que fa als incentius econòmics o fiscals per als empresaris que facilitin al seu personal alternatives al desplaçament, sense descartar-los totalment, el Govern entén que l’estalvi que pot suposar per a les empreses la reducció dels costos dels viatges i dels immobles en fer ús de les possibles alternatives al desplaçament laboral ja és prou considerable.
Redactat per: Alfonso Martínez Jaume