Coordinació de l'activitat: Universidad Complutense de Madrid, UPM

Altres participants:

  • Institut Geològic de Catalunya
  • Real Instituto y Observatorio de la Armada, ROA
  • Ministerio de Educación y Ciencia (cofinançador)


Període: 2006 -2009

Objectiu:

Fer un estudi de risc de zones costaneres espanyoles davant l'efecte i les conseqüències de dos fenòmens naturals relacionats: terratrèmols i tsunamis.


Descripció:

El projecte principal s'anomena Riesgo de terremotos y tsunamis en España (RISTE). L'IGC elabora el subprojecte anomenat Estudi dels efectes de terratrèmols i tsunamis en zones costaneres espanyoles (COSTE).

Els objectius del projecte són:

1. Identificació de fonts sismogèniques i tsunamigèniques en el golf de Cadis. 2. Càlcul de vectors velocitat i estimació de deformacions i esforços, a partir de tècniques geodèsiques GPS, per a la regió Ibero-Magrebí. 3. Proposta d'escenaris de terratrèmols en el golf de Cadis i costa d'Algèria, amb una estimació del seu període de recurrència. 4. Modelització de tsunamis generats per terratrèmols en el golf de Cadis i el nord d'Algerià i estimació dels possibles danys en la badia de Cadis i en las costes mediterrànies espanyoles. 5. Caracterització sísmica de las diferents formacions geològiques presents en la badia de Cadis, amb l'obtenció de moviments sísmics adaptats als diferents tipus de sòls. 6. Escenaris de danys en la badia de Cadis, a partir de l'estimació de la vulnerabilitat sísmica de las edificacions i de la vulnerabilitat per tsunami.

Productes derivats:

Estudi dels efectes dels terratrèmols i els tsunamis a la zona de estudi de la badia de Cadis que restaran disponibles pels serveis de protecció civil així com per a tots els organismes que treballen en l'estudi i la prevenció dels riscos sísmics.

Projectes relacionats:

  • ERSE (Escenarios de riesgo sísmico en España)
  • SISNEPI (Ús de tècniques avançades per a estudis integrats de sismicitat, estructura superficial i perillositat sísmica en el nord-est de la Península Ibèrica)

Referències bibliogràfiques:

D. Brusi, M. González y S. Figueras (2006). Conocer los Tsunamis: un seguro de vida. Enseñanza de las Ciencias de la Tierra, Monográfico: Tsunami.Vol 13, 1. pàg. 73- 84. Girona.

E. Riquelme (2009). Estudio numérico de la propagación de tsunamis en el Mediterráneo Noroccidental. Importancia de la función fuente y del run-up. Tesina de graduación. ETS Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos de Barcelona, Barcelona, 95 pàg. y apéndices.

J. Irizarry, P. Murphy, T. Goded y A. Pazos (2008). Assessing the Seismic and Tsunami Vulnerability of the Cadiz Bay in the Southwestern Coast of Spain, Proceedings of the International Seminar on Seismic Risk and Rehabilitation of Stone Masonry Housing, on the event of the 10th Anniversary of the July 9, 1998 Azores Earthquake.

M. González y S. Figueras (2006). El Tsunami de Sumatra del 26 de diciembre de 2004, Enseñanza de las Ciencias de la Tierra, Monográfico: Tsunami. Vol: 13, 1; pàg. 2-14. Girona.

P. Murphy, J. Irizarry y X. Goula (2009). Earthquake vulnerability assessment procedures for a large sized town; a case study of Cadiz city, Proceedings of the 8th International Workshop on Seismic Microzoning Risk Reduction, Almería, España.

S. Figueras (2006). Redes de vigilancia sísmica y vigilancia de Tsunamis, Enseñanza de las Ciencias de la Tierra, Monográfico: Tsunami. Vol. 13, 1. pàg.46-51, Girona, España.

V. Schmidt (2008). Avances para estudios del riesgo sísmico a escala regional y local: aplicación a América Central y a la Bahía de Cádiz (sur de España). Trabajo para la obtención del Diploma de Estudios Avanzados (DEA), bienio 2006-2008. Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona.

V. Schmidt, A. Macau, S. Figueras, B. Benjumea, y X. Goula (2009). Soil effects analysis in Cádiz Bay (SW Spain) using ambient vibration measurements, Memorias del 8th International Workshop on Seismic Microzoning Risk Reduction,15-18 March 2009. Almería, España.

P. Murphy (2009) Reconstructing the 1755 tsunami height from historical records in the city of Cadiz. Memorias del 8th International Workshop on Seismic Microzoning Risk Reduction,15-18 March 2009. Almería, España.

Imatge

IGC_RISTE-COSTE.jpg

Estudi dels efectes de terratrèmols i tsunamis en zones costaneres espanyoles


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/08
Acceptat a 01/01/08
Presentat el 01/01/08

Volum Institut Geològic de Catalunya, 2008
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Previsió

Sistemes avançats de previsió

Vulnerabilitat territorial

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Puntuació document

0

Visites 69
Recomanacions 0