Introducció
Al maig del 2012, al número 6 (link al butlletí), us informàvem del projecte Wikipedra (wikipedra.catpaisatge.net), el portal de les construccions en pedra seca de Catalunya, liderat per l’Observatori del Paisatge. Han passat gairebé tres anys i el portal ha crescut tant en nombre de visitants com en nombre de construccions inventariades, així doncs, hi ha 10.794 construccions inventariades gràcies a 132 col·laboradors d'arreu del territori.
Les comarques amb més barraques inventariades són el Bages i l’Alt Camp, seguides del Baix Penedès, l’Alt Penedès i el Garraf. A més el portal dóna informació de l’estat i la tipografia de les construccions, de manera que un 60% estan en bon estat mentre que el 35% estan parcialment enderrocats i un 5% ho estan totalment. La tipologia dominant és l'aèria aïllada (68% del total) per davant de les aèries associades a un marge, que representen un 25%, i les terreres encastades i margeres només suposen el 2 i el 5%, respectivament. Les formes més habituals són la circular (38%) i la rectangular (24%) mentre que la resta –el·líptica, ferradura, irregular i trapezoidal- no passen del 7%. Finalment, la tipologia de porta dominant és la llinda plana (68%) per davant de l'arc de mig punt (17%) mentre que la resta –arc d'angle, llinda doble, arc pla i arc primitiu- sumen un 16%.
La Wikipedra pretén créixer territorialment i tenir noves aplicacions. En l'àmbit territorial, i en el marc del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya, es preveu ampliar el seu àmbit a una part de la Catalunya Nord. Per altra banda, les dades de la Wikipedra s'han incorporat al sistema d'informació geogràfica (GIS) intern del Departament de Cultura que es consulta a l'hora d'informar nous projectes.
Barraca del Jaume de la Cota, una de les cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp en procés per ser BCIN
Autors
Redactat per: Jordi Grau i Cristina Gil
Per saber-ne més: Jordi Grau