#2019

Direcció de projecte: Aeroports de Catalunya

Període: 2018-2020

Descripció

L’Aeroport d’Andorra - La Seu d’Urgell no disposa actualment d’ajudes instrumentals a l’aproximació per la incapacitat física/orogràfica/econòmica d’implantar les ajudes clàssiques (basades en radiofreqüències) instal·lades als aeroports comercials.

S’està treballant per obtenir de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria el permís per fer servir un mètode alternatiu d’aproximació basat en tecnologia GPS.

Seria el primer aeroport espanyol en disposar d’aquesta tecnologia sense el backup de les ajudes clàssiques com es fa en altres aeroports de la resta del món.

Actualment l’aeroport té característiques de pista visual, que vol dir que les aproximacions s’han de fer visualment i que en cas de nuvolositat els aterratges s’han d’avortar.

Objectiu

Tecnologia sense el suport de les ajudes clàssiques, que aporta una reducció de les despeses perquè no caldria personal dedicat. Tanmateix, seria de menor impacte paisatgístic.

Disposar de més regularitat en els vols, perquè redueix les possibilitats que s'hagin d'anul·lar aterratges o enlairaments per la meteorologia

La instrumentalització via GPS no és habitual a Espanya, i per aquest motiu s’han hagut de fer proves a l’aeroport d'Andorra - La Seu i s’ha hagut d’encomanar diversos estudis aeronàutics a empreses de renom espanyoles “per a que l’AENA autoritzi aquest tipus d’aterratges”.


Draft Echave-Sustaeta 660352575-image1.jpeg

L’avió que va fer els vols de simulació d’aproximacions instrumentals, enlairant-se a l’aeroport d’Andorra-la Seu.


Després que s’hagin aprovat aquests tipus de vols instrumentals, caldrà que Enaire (Navegació Aèria) doni el vistiplau al projecte, que posteriorment hauran de validar la Direcció general d’Aviació Civil i el Ministeri de Defensa. Les proves es van fer amb un avió ATR 72-500 amb capacitat per a 70 persones, que és el tipus de nau que podrà operar a les instal·lacions de Montferrer. Els informes teòrics realitzats fins ara demostren la viabilitat dels vols instrumentals a l’aeroport, però calia proves reals per finalitzar-los.

Activitats durant l’any 2019

S’ha continuat amb el procés de certificació davant de l'Agència Estatal de Seguretat Aerea , a la fase final de revisió de documentació i pendents de la darrera visita de l'òrgan certificador que estava prevista a principis d'Abril de 2019. La data amb la que es treballava per obtenir la certificació definitiva era el 23 d'abril de 2020, que ha quedat posposada però es preveu poder-la tenir enllestida al llarg de l’any i aleshores ja es podrà acollir operacions comercials a l'Aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 30/10/20
Presentat el 30/10/20

Volum Aeroports de Catalunya, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Ajut a la conducció de vehicles

Serveis basats en la localització

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures singulars

Infraestructures en entorns sensibles

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa aeroportuària

Impactes del trànsit aeri

Localització

Puntuació document

0

Visites 16
Recomanacions 0

Paraules clau