- Introducció
- 1. Projectes executius dels nous dispositius de pas per a peixos
- 2. Campanyes d’educació ambiental i d’implicació ciutadana
- 3. Esborrany del Pla català de recuperació de l’esturió europeu
- 4. Possibles col·laboracions i objectius més enllà d’aquest projecte: proposta de projecte Interreg, projectes Horizon 2020, etc.
- Autors
Contents
- 1 Introducció
- 2 1. Projectes executius dels nous dispositius de pas per a peixos
- 3 2. Campanyes d’educació ambiental i d’implicació ciutadana
- 4 3. Esborrany del Pla català de recuperació de l’esturió europeu
- 5 4. Possibles col·laboracions i objectius més enllà d’aquest projecte: proposta de projecte Interreg, projectes Horizon 2020, etc.
- 6 Autors
Introducció
Ja fa un any que vam publicar en aquest Butlletí la notícia sobre el projecte LIFE MIGRATOEBRE que te com a objectius la recuperació d’espècies de peixos migradors amenaçats i la millora de la connectivitat ecològica al tram final del riu Ebre. Per això, ara, ens plantegem fer un recull de les accions dutes a terme en aquest temps i també conèixer l’estat del projecte.
Durant aquest últim any s’han dut a terme les tasques de preparació del projecte que han consistit en la identificació de les àrees potencials de fressa per a l’esturió, la saboga i la llamprea; i en dur a terme els procediments administratius, jurídics i tècnics per a la construcció d’un elevador de peixos i una rampa per a peixos.
Aquests són els temes treballats al llarg d’aquest any:
1. Projectes executius dels nous dispositius de pas per a peixos
Els tres obstacles principals a la connectivitat al tram final del riu Ebre es troben a l’antiga resclosa de navegació de la presa de Flix, l’Assut d’Ascó i l’Assut de Xerta. A les reunions que s’han fet amb el Comitè Científic Assessor del Projecte LIFE MIGRATOEBRE es va acordar que:
- A l’antiga resclosa de navegació de la presa de Flix s’instal·laria il·luminació a l’interior del canal amb el propòsit que els peixos vulguin sortir cap aigua amunt de la resclosa .
- A l’Assut d’Ascó s’emplaçaria una rampa, tant per al pas de grans peixos com de caiacs.
- A l’Assut de Xerta es va veure clar de situar l’ascensor per a peixos a tocar el canal de la dreta i d’aportar els peixos capturats al mateix canal, a l’altura de la central hidroelèctrica. També es va considerar important instal·lar-hi un dispositiu complementari, arrambat a la paret del mateix canal, amb un substrat equivalent a l’herba artificial, específic per al pas riu amunt de les anguiles.
- I també a la resclosa de Xerta es va considerar important gestionar aquest pas per a barques pensant també amb els peixos migradors, modificant lleugerament els temps d’obertura i tancament. I valorar la possibilitat d’instal·lar un dispositiu complementari específic per al pas de les anguiles al sobreeixidor del canal de navegació. També es va veure amb gran interès situar un punt d’informació del projecte LIFE MIGRATOEBRE i d’interpretació de la migració dels peixos en general al pati interior de la resclosa de Xerta.
Resclosa de Xerta, pensada per a embarcacions i també per a peixos migratoris.
Una altra imatge de la resclosa de Xerta.
2. Campanyes d’educació ambiental i d’implicació ciutadana
Pel que fa a les campanyes d’educació ambiental i d’implicació ciutadana, el Comitè Científic Assessor del Projecte LIFE MIGRATOEBRE proposa:
- Impulsar un monitoreig de l’anguila mitjançant voluntariat, també la importància de que aquest seguiment es plantegi a llarg termini.
- Crear una xarxa de pescadors voluntaris per al seguiment de la saboga i de les altres espècies objectiu del projecte i així obtenir informació dels peixos al medi i involucrar la comunitat al projecte.
A més:
- S’ha encarregat una exposició itinerant sobre els peixos migradors i l’esturió al Museu de les Terres de l’Ebre, que es posarà en funcionament el 2016.
- S’ha iniciat un programa per difondre el projecte en events a les Terres de l’Ebre (com, per exemple, ala Piraguada2015 organitzada per l’IDECE) i de participació ciutadana mitjançant acords voluntaris, que durà a terme el Grup de Natura Freixe de Flix.
3. Esborrany del Pla català de recuperació de l’esturió europeu
El Pla Català de recuperació de l’esturió europeu s’està redactant actualment.
4. Possibles col·laboracions i objectius més enllà d’aquest projecte: proposta de projecte Interreg, projectes Horizon 2020, etc.
Finalment, pel que fa a temes generals d’evolució i continuïtat del projecte, el comitè científic proposa:
- Estudiar l’impacte de la migració dels peixos riu avall. S’argumenta que la migració riu avall és un tema a desenvolupar en projectes posteriors, ja que per a aquest es va fer una priorització d’accions i aquesta no s’hi va poder encabir.
- Buscar solucions i vies per al control d’espècies invasores a l’Ebre
- S’apunta la possibilitat d’incorporar la recuperació de la llamprea com una de les accions del projecte LIFE MIGRATOEBRE, portant llamprees des de Galícia. Caldria fer un pla de recuperació de la llamprea a Catalunya i estudiar-ne la viabilitat. Es valorarà.
Enllaç al web del projecte LIFE MIGRATOEBRE
Autors
Redactat per: Cristina Gil. Per saber-ne més: Maite Porta