Coordinació de l’activitat: Àrea de projectes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)

Altres participants: FGC - Alstom Transporte, SA

Període: 22 de juny de 2007 – 30 de juny 2009

Marc de programes de recerca innovació:

En tractar-se d’un sistema innovador en l’àmbit ferroviari, no s’han trobat referències al mercat. Va ser necessari fer una prova pilot a finals de 2005 per poder valorar i validar una tecnologia que pogués complir amb els requeriments d’FGC.

Objectiu:

Instal·lació d’una xarxa de banda ampla de radiocomunicacions tren-terra-tren per transmetre imatges des de l’interior dels trens als centres de control, a uns trams seleccionats per fer proves pilot amb l’objectiu d’incrementar la seguretat de les persones usuàries del ferrocarril.

Descripció:

Subministrament i instal·lació d’una xarxa de banda ampla de radiocomunicacions tren-terra-tren per a la transmissió d’imatges des de l’interior dels trens als centres de control, als trams de: Plaça Catalunya a Reina Elisenda i sortida túnel 1 i la zona de dipòsit del taller de Rubí de la línia Barcelona-Vallès; i Plaça Espanya i sortida túnel estació Cornellà i zona dipòsit del taller de Martorell de la línia Llobregat-Anoia i en les 22 UT 112 i les 42 UT 213.

El projecte de banda ampla d’FGC es basa en tecnologia Wi-Fi. La cobertura d’aquest sistema abasta els trams urbans de les dues línies: Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia. L’objectiu d’aquesta instal·lació és incrementar la seguretat de les persones usuàries del ferrocarril portant les imatges de les càmeres existents dintre del tren al Centre de Comandament Integrat de Rubí, en temps real, per atendre eficaçment situacions conflictives, i poder recuperar gravacions fetes dins el tren des d’aquest lloc de comandament.

  Portar a terme el projecte ha implicat: fer la instal·lació de la infraestructura de radiocomunicacions del tram urbà de la línia, realitzar les proves de funcionament en túnel, preparar els trens equipats amb CTTV de les dues línies (UT 112+213) tot i fent el disseny de l’equipament embarcat, realitzar les instal·lacions dels equips corresponents a les sales tècniques de les estacions de les dues línies, preparar la xarxa de fibra òptica troncal de tot el sistema, crear la xarxa Gigabit de comunicació entre els diferents punts del sistema i desenvolupar una part del programari d’integració amb el centre de control.

Els requisits dels sistema són:

  • 2 línies subterrànies de 6 i 8 km
  • 64 trens
  • 16 Mb/s en qualsevol punt del recorregut sense talls
  • Aconseguir fluïdesa en les imatges del CTTV fins al centre de control
  • Tecnologia Wi-Fi 802.11a

 

Productes derivats:

Millora de la seguretat dels clients, ja que permet controlar i visualitzar des d’un lloc central les càmeres instal·lades dins dels trens (televigilància).

El sistema restarà dimensionat, pel que fa a l’ample de banda, per suportar altres serveis de valor afegit com per exemple: Internet, continguts informatius i d’entreteniment, telefonia IP, etc.

Imatges

Imatges des de l’interior d’un tren

Imatges des de l’interior d’un tren


Esquema de funcionament de la transmissió d'imatges

Esquema de funcionament de la transmissió d'imatges


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/08
Acceptat a 01/01/08
Presentat el 01/01/08

Volum Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, 2008
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Comunicació amb l'usuari

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Material mòbil

Sistemes d'explotació

Mobilitat de passatgers

Orientació a l'usuari

Puntuació document

0

Visites 11
Recomanacions 0