Coordinació de l’activitat: Àrea de projectes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)

Altres participants:

  • KABA
  • Dimetronic
  • EMTE
  • AZM Enginyers

 

Període: gener de 2008 – febrer de 2009


Objectiu:

Estudi, disseny i instal·lació d’un prototip d’equipament d’andanes mòbils per donar una solució a l’espai obert (entre 15 i 20 cm) existent entre l’andana en corba i l’accés al tren a la via 2 de l’estació de La Floresta d’FGC.


Descripció:

Andana de geometria variable a l’estació d’FGC de La Floresta, per eliminar el forat d’accés per efecte de la corba (Gap Closer).

El projecte preveu l'estudi, la definició, el disseny i la realització d'una prova pilot d'andana de geometria variable, a la zona d'embarcament reservada per a persones amb mobilitat reduïda, a l'andana de via 2 de l'estació de La Floresta. Té com a objectiu reduir l'espai entre l'andana i el tren (GAP) que es produeix a l'estació, ja que està situada en corba.

El funcionament (extensió i replegament) del Gap Closer es produeix amb el tren totalment estacionat. Per garantir el correcte posicionament o ajustament del sistema es realitza una instal·lació de control de presència del tren a l'entorn del pas relacionat amb la maniobra del propi Gap Closer.

Per evitar incidents de moviment del tren amb el Gap Closer desplegat, el sistema es relaciona amb l'enclavament per donar codi 0 en ATP, sempre que el tren estigui aturat i el Gap Closer desplegat. Sense presència de tren, el Gap Closer no es pot desplegar si no és per una actuació voluntària, normalment en operacions de manteniment. Disposarà dels mecanismes necessaris de seguretat per tal de recollir-lo en cas d'emergència produïda per una avaria en el sistema.

Amb aquesta prova pilot, que ha tingut una durada de sis mesos, es pretén validar el sistema amb les correccions que calguin per a futures instal·lacions en estacions d’estructura semblant a La Floresta.

Aquest prototip cerca aproximar l’andana al tren en la zona d’embarcament de les estacions en corba per tal de millorar l’accés al tren de les persones amb problemes de mobilitat i, principalment, en cadira de rodes.


Factors claus:

  • Elements mecànics robustos i resistents a la intempèrie.
  • Elements de seguretat lligats a la senyalització ferroviària i amb alt valor de RAMS.
  • Ajuda al maquinista per ajustar el punt d’aturada en conducció de trens normal.

 

Beneficiaris:

En reduir el forat existent s’augmenta la seguretat per a totes les persones usuàries del transport, i es facilita especialment l’accés al tren a persones amb mobilitat reduïda, persones amb cotxets de nens, maletes, etc.


Imatge

Gap Closer desplegat


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/01/08
Acceptat a 01/01/08
Presentat el 01/01/08

Volum Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, 2008
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Xarxa ferroviària

Instal·lacions ferroviàries

Transport de mercaderies

Eficiència energètica per mercaderies

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes de suport a la construcció d'infraestructures

Puntuació document

0

Visites 75
Recomanacions 0