#2019

Direcció de projecte: Parc Natural del Montsant

Altres participants: Fundació Miquel Agustí

Període: 01.01.2017-31.12.2020

Descripció

El Parc Natural de la Serra del Montsant va iniciar l'any 2017 un projecte per recuperar, conservar i caracteritzar l'agrobiodiversitat hortícola de la zona. El primer any es va impulsar l'estudi "Recerca de varietats tradicionals d'horta i fruiters als pobles de la serra de Montsant". En aquest estudi es va realitzar una col·lecta de varietats tradicionals hortícoles conservades a la zona, així com informació etnobotànica sobre els materials col·lectats. L'any 2018 es va entregar a la Fundació Miquel Agustí els materials col·lectats, els quals van ser caracteritzats i multiplicats i posteriorment han cultivat, germinat i generat informació agronòmica i morfològica de cada varietat. L'any 2019 s'ha continuat amb les actuacions del projecte, amb l'objectiu de consolidar la conservació de l'agrobiodiversitat a la zona, fent èmfasi en la conservació in situ (cultiu dins la zona d'origen). S'ha fet repartiment de planter i llavors a tothom qui n'ha sol·licitat pel seu cultiu. S'han creat tres grans parcel·les experimentals per producció a gran escala amb tres grans productors de la zona. També s'ha creat un grup de treball per la conservació de la biodiversitat cultivada: "La safranòria". S'han fet tallers formatius relacionats amb la tomaca: extracció de llavors, plagues, etc. També s'ha celebrat unes Jornades, la "I Fira de la Tomaca", per fer promoció i difusió del projecte al poble de Falset i que tindran continuïtat.

Draft Echave-Sustaeta 811538040-image1.jpeg

Part de les actuacions no son pròpiament RDI (difusió, formació) però s'emmarquen en l'actuació anual global per promoure la biodiversitat a la zona, la qual inclou altres actuacions de RDI com les parcel·les experimentals creades per comprovar la viabilitat de produir a gran escala. Durant el 2020 es preveu continuar l'acció per refermar la xarxa de conservació i dotar-la de coneixements i eines perquè es pugui erigir com a òrgan autònom de conservació de l'agrobiodiversitat en el territori. Es volen impulsar accions per situar les varietats tradicionals amb més potencial en l'entorn productiu, fent-les conèixer a les explotacions professionals i al sector de la restauració. Es preveu treballar en els següents eixos de treball: Difusió del patrimoni genètic del Montsant; Xarxa de conservació de l'agrobiodiversitat del Montsant; Promoció de varietats tradicionals singulars.

Finalitat de l'acció

Consolidar la conservació de l'agrobiodiversitat a la zona del Parc Natural del Montsant, fent èmfasi en la conservació in situ. Contribuir a la producció de varietats locals i en el treball en xarxa.

Novetats que aporta l'acció

Conservació de varietats tradicionals oblidades, experiències de germinació in situ i ex situ d'aquestes varietats, promoció i cultiu d'aquestes varietats, organització d'un grup de treball per conservar aquesta biodiversitat cultivada ("la safranòria"), organització de la primera fira del tomàquet. El projecte combina la cerca de varietats tradicionals, amb experiències de cultiu in situ,i la dinamització d'actors locals molt diversos (productors, consumidors, gestors, acadèmics i municipis). Potser això s'ha fet a d'altres llocs, però en tot cas és innovador a nivell local, del Priorat. A més, la cerca de varietats la realitza una institució molt lligada al món de la recerca, la Fundació Miquel Agustí, cosa que permet que el coneixement generat vagi més enllà que una simple acumulació de llavors, com potser passa en d'altres ocasions.

Fonaments de la novetat

No es disposava d'aquest material vegetal abans del projecte i s'ha recuperat i posat en valor. Ha esdevingut un projecte molt transversal, que engloba productors, consumidors, gestors, acadèmics i municipis al mateix temps que treballa temes diversos com s'ha exposat en els punts anteriors.

Draft Echave-Sustaeta 811538040-image2.jpeg

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/11/20
Presentat el 25/11/20

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Transferència

Mecanismes de transferència del coneixement de la recerca i la innovació

Aspectes jurídics i institucionals

Cooperació entre ens

Eixos transversals

Aspectes socials i culturals - dimensió social

Dimensió social de la sostenibilitat

Governança

Mecanismes col·laboratius

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Nous objectes de conservació

Nous actors de la conservació

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0