#2019

Direcció de projecte: Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Període: juliol a setembre de 2019

Descripció

Al 2019 s'han fet seguiments de l'activitat que tenen diverses espècies objecte d'estudi amb foscor, amb llum blanca i amb llum carbassa en ambients comparables. S'ha analitzat l'abundància d'individus, la distribució i la densitat. Com que molts insectes se senten atrets pels fanals, les taxes de depredació solen ser més elevades i aquest fet pot incidir en la dinàmica demogràfica de les espècies. La contaminació lumínica altera els règims de llum natural i afecta els ritmes d'activitat de les poblacions d'espècies diürnes i nocturnes amb implicacions importants per a la forma física individual, la selecció sexual i l'èxit reproductiu. Els muixirecs, o ratpenats, com a mamífers nocturns, són sensibles a la llum, així com també algunes aus i insectes. En aquest sentit, tots ells són bons candidats per conèixer els efectes que tenen els sistemes d'il·luminació artificials sobre aquestes espècies i en general sobre la biodiversitat.

L'any 2016 el Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va decidir endegar els treballs per obtenir la certificació Starlight, que acredita aquells espais que gaudeixen d'una excel·lent qualitat del cel fosc, i que representen un exemple de protecció i conservació. Per aconseguir-ho es van dur a terme diversos processos: elaboració d'un informe meteorològic; estudi de contaminació lumínica; procés de participació ciutadana per implicar els agents del territori i recollir iniciatives per redactar el pla d'acció; i nombroses reunions d'informació i divulgació del projecte. Finalment, després de passar les auditories tècnica i turística, es va aconseguir la certificació oficialment al setembre de 2018.

Finalitat de l'acció

Millora del coneixement: Relacionar el tipus de llum ambiental artificial (sodi, LEDs) en zones poblades amb l'afectació que pot tenir en les poblacions d'insectes que hi són atrets i amb la depredació per part de ratpenats i ocells.

Novetats que aporta l'acció

Millora en el coneixement de les dinàmiques demogràfiques de les espècies depredades i les depredadores, en funció de la llum ambiental artificial.

Fonaments de la novetat

Recerca focalitzada en les conseqüències de la contaminació lumínica sobre la biodiversitat.

Draft Echave-Sustaeta 862777025-image1.jpeg

Back to Top

Informació del document

Publicat a 25/11/20
Presentat el 25/11/20

Volum Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Generació de geoinformació de referència

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Indicadors ambientals

Observació i mesura territorial

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Qualitat de l'aire i salut

Contaminació atmosfèrica i protecció de l'ambient atmosfèric

Puntuació document

0

Visites 1
Recomanacions 0