#2019
Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Altres participants: Ministerio de Transición Ecológica
Període: Gener-desembre 2019
Descripció
La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural participa des de 1999 en el Grup de treball de fragmentació d’hàbitats causada per infraestructures de transport. Aquest grup integra representants de les administracions de transport, medi natural i biodiversitat i avaluació ambiental de les Comunitats Autònomes i de l’Administració General de l’Estat. La metodologia de treball pretén enfortir el llenguatge i l’entesa comú entre els diversos sectors representats; també impulsa la recerca i comunicació de la problemàtica d’aquest fenomen i l’oferiment de solucions integrades, a més de promoure el treball i la presa de decisions conjuntes.
En el marc del Grup de treball es redacten uns documents, de prescripcions tècniques o anàlisis concretes que aporten coneixement sobre la fragmentació d’hàbitats causada per infraestructures de transport en les diferents fases del procés: planificació, construcció o explotació.
El volum 7 d’aquesta col·lecció tracta els efectes de vora i efectes en el marge de les infraestructures de transport ("Efectos de borde y efectos en el margen de las infraestructuras de transporte y atenuación de su impacto sobre la biodiversidad"). Aborda els següents aspectes: la contaminació lumínica i acústica; la difusió de contaminants; la generació d’incendis forestals; l’escolament i la gestió de les aigües; l’establiment i dispersió de poblacions d’espècies exòtiques invasores; l’establiment d’espècies potencialment conflictives en els marges i l’atracció d’espècies que pateixen mortalitat per atropellament.
El contingut dels efectes de vora i en el marge de les infraestructures no havia estat tractat anteriorment en un document d’aquestes característiques a escala estatal. El document fa una revisió sobre el coneixement actual d'aquests temes i proporciona indicacions que en faciliten la prevenció durant la planificació, així com mesures per reduir-los durant el disseny i l’execució. Fa una compilació del coneixement sobre cadascun dels efectes considerats i aporta les solucions tècniques aplicables al nostre entorn geogràfic. L’estructura del document es basa en la descripció de cada fenomen, la valoració dels impactes que generen sobre la biodiversitat i el plantejament de solucions viables per mitigar-los. Les diverses solucions es presenten en forma de fitxa per a una identificació fàcil i directa.
Finalitat de l'acció
Elaborar un document tècnic que reculli els avenços en el coneixement i la mitigació dels efectes de vora i en el marge de les carreteres, ja que estudis recents mostren la necessitat d’un canvi de model en la consideració dels marges de les carreteres de les infraestructures des del punt de vista de la gestió i el control de la dinàmica geomorfològica i hidrològica, així com en la consideració de les revegetació d’aquests llocs com a processos de restauració ecològica.
També es constata la necessitat de reduir la contaminació lumínica i acústica, especialment en els espais naturals protegits. Els coneixements i les experiències acumulats permeten la cerca de solucions tècniques que minimitzen els efectes de vora i en el marge contribuint en la conservació de la biodiversitat.