#2019
Direcció de projecte: Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Període: 01.07.2019-30.07.2020
Contents
Descripció
El projecte consisteix en el seguiment dels quiròpters (muixirecs o ratpenats) del Parc, amb accions com: seguiment de caixes-niu a l'embassada de Baserca, detecció ultrasònica a les valls de Barrabés i Sant Nicolau, prospecció de localitats a aquestes valls, i obtenció i anàlisi de mostres (excrements) per fer anàlisis moleculars i detectar la presència de coronavirus. Els treballs s'emmarquen dins els treballs de l'estació pirinenca de la xarxa de seguiment ecoepidemiològic de la Mediterrània occidental. Es pretén conèixer les dinàmiques interanuals de les poblacionals de quiròpters del Parc Nacional i del seu estat sanitari i proporcionar informació per dur a terme una jornada quiropterològica al Parc Nacional (nit catalana dels muixirecs) i ser usada en els itineraris quiropterològics que es fan al Centre Complementari de Senet.
Fotografia: Jordi Serra Cobo
Els estudis que es van fent any darrera any comencen a donar fruits importants. En aquest sentit, a principis de 2018 es va publicar a EEUU un estudi sobre els coronavirus dels muixirecs i a finals del mateix any se'n va publicar un altre, a una de les revistes del grup Nature, sobre lyssavirus de muixirecs. En els dos treballs hi ha participat el Parc Nacional i així consta en la publicació. També cal destacar l'elevada ocupació des de 2010 fins 2018 (80%) de les caixes niu situades a l'Embassada de Baserca i les dades de distribució en altitud de les espècies.
Seguiment dels ratpenats per detecció d’ultrasons. Fotografia: Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Espècie forestal de ratpenat (Nyctalus leisleri) que es refugia a les caixes niu. Fotografia: Jordi Serra Cobo
Finalitat de l'acció
Millorar el coneixement de les poblacions de muixirecs o ratpenats (quiròpters) del Parc Nacional, tant des d'un punt de vista ecològic com epidemiològic. Contribuir a la divulgació de la seva importància en els ecosistemes.
Novetats que aporta l'acció
Millor coneixement de les espècies de quiròpters del parc. Millor coneixement sobre l'epidemiologia dels ratpenats a escala de la Mediterrània Occidental. Utilització de tècniques d'anàlisi molecular. Divulgació ambiental dels valors de la importància dels quiròpters als ecosistemes.
Dues espècies de ratpenats orelluts (Plecotus austriacus i Plecotus auritus). Fotografia: Jordi Serra Cobo
Fonaments de la novetat
Utilització de tècniques d'anàlisi molecular (nRT-PCR) per detectar coronavirus en ratpenats. Realització d'accions divulgatives sobre quiròpters a escala local.
Exposició divulgativa. Fotografia: Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici