#2019
Direcció de projecte: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural
Altres participants:
Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat (DGIM), cos de Bombers i ajuntaments implicats
Període: 01.01.2019-31.12.2020
Contents
Descripció
La Guia per afavorir els pol·linitzadors en els marges d'infraestructures viàries s’aplicarà en forma de prova pilot en un tram d'una carretera que està en fase de construcció a l'Esquirol (Osona), amb l'objectiu de valorar els resultats que s'aconsegueixin amb la modificació de les plantacions, sobre les quals es realitzarà un seguiment ambiental (en col·laboració amb el promotor de la carretera).
El Servei de Projectes fa la coordinació tècnica del projecte. D’acord amb el que preveuen l’Estudi d’impacte ambiental i la Declaració d’impacte ambiental aprovada, la despesa de restauració i plantació corre a càrrec del promotor de la carretera. El CREAF col·labora aportant experts que assessoren i executen els projectes. La DGIM, el cos de Bombers i els ajuntaments implicats han donat el seu vist-i-plau per poder portar a terme el projecte, d’acord amb les seves competències.
La durada del projecte pot variar en funció dels resultats obtinguts.
Finalitat de l'acció
- Millorar l’eficiència dels ecosistemes confrontants a les vies de transport, incrementant les espècies de floració en els vorals de les carreteres així com en altres àrees resultants de la seva construcció (talussos, zones en desús, etc.), on es poden crear àrees d’hàbitat i nidificació per als pol·linitzadors.
- Conservar i restaurar el paisatge, augmentar la disponibilitat d’espècies amb flors en el medi urbanitzat així com els recursos de nidificació i oviposició.
- Impulsar la investigació i el coneixement dels pol·linitzadors silvestres.
- Observar la viabilitat o no dels projectes a partir de les dades obtingudes per tal de poder aplicar-ho en llocs similars si és positiu.
Novetats que aporta l'acció
- És el primer cop que es du a terme una acció d’aquest tipus en una infraestructura viària, per a la qual a més es necessita la col·laboració entre diferents departaments (acció transversal).
- Aportarà coneixement sobre el comportament dels pol·linitzadors silvestres en zones urbanitzades, concretament infraestructures viàries, que interaccionen amb zones naturals o semi-naturals.
- Permetrà estudiar la viabilitat d’aquestes zones com a petits connectors ecològics entre les àrees naturals o semi-naturals que envolten la infraestructura.
- Centrarà la restauració en accions ecològiques, amb la introducció de zones de nidificació per a pol·linitzadors i d’espècies de plantes autòctones riques en pol·len i nèctar, que complementaran la restauració clàssica.
Fonaments de la novetat
- Serà una experiència pionera en infraestructures de Catalunya.
- Aportarà coneixements per a futurs plantejaments de restauració ecològica.