Draft Echave-Sustaeta 669081844-image1.jpeg

#2019

Direcció de projecte: INCASÒL

Període: Gener de 2019 a Desembre de 2020

Descripció

L’ajornament en l’execució de les obres d’urbanització dels espais lliures del sector d’activitat econòmica del Puig Vell ‒impulsat per l’Incasòl a Roda de Ter‒ a causa de la crisi econòmica i diferents intervencions realitzades en el seu àmbit per part de l’Ajuntament de Roda de Ter; es va aprofitar per reformular el projecte inicialment aprovat.

A partir d'una anàlisi socioambiental de l’àmbit i l’escolta del lloc, es van poder identificar les seves potencialitats i fixar uns nous objectius més ajustats al context actual.

El projecte es va plantejar amb vocació de modular i enriquir un tractament purament de parc periurbà, que fos coherent amb les preexistències del lloc, que reconegués i integrés les actuacions ja dutes a terme per l’Ajuntament, i que mantingués la percepció de les diferents peces de verd públic, d'unes 7 ha de superfície total, com una unitat de significat amb usos oberts en forma de playscape.

En el marc d’aquesta nova visió del projecte, i al llarg del primer semestre de 2019, l'Incasòl va desenvolupar un procés de participació ciutadana que implicava alumnes de les dues escoles del municipi de Roda de Ter per co-dissenyar una de les àrees lúdiques previstes en les zones verdes del sector el Puig Vell.

  

Finalitat de l'acció

El sector del Puig Vell es troba entre el nucli de Roda de Ter i el veïnat de la Creu de Codines, i és clau per lligar el contínuum urbà. En aquest sentit, la proposta de projecte i intervenció pretenia:

1. Afavorir la superposició d'usos per evitar l’efecte de buit urbà o barrera de l’àmbit d’activitat industrial i el seu aïllament en relació amb els nuclis residencials confrontants

2. Incrementar la freqüentació als espais lliures del sector, donat que la utilització dels espais lliures del sector per part de la ciutadania dóna sentit a la seva concepció, contribueix en la seva conservació i actua com a vector de dinamització social.

3. Fomentar la participació ciutadana en la construcció de l'entorn, contribuint en el reconeixement i l'apropiació dels espais i possibilitant l'establiment de vincles que consolidin el sentiment de pertinença a una comunitat.

  

Novetats que aporta l'acció

Aquest projecte suposa un enfocament nou en dos sentits:

1. Per una banda, comptar amb els espais lliures dels sectors industrials a l’hora de vertebrar les connexions amb els entorns residencials integrant usos “cívics” o urbans. En aquest cas amb la inclusió de playscapes com espais lúdics oberts i atractius que s'integren en l'ordenació de la zona verda, oferint formes lliures d'ús i d'ocupació.

2. Per altra, apostar per la co-creació de l’espai públic implicant als seus futurs usuaris en un procés de placemaking. En aquest cas es va comptar amb la col·laboració de les dues escoles del municipi per:

  

  • Decidir el disseny d'una de les àrees lúdiques que s'havia previst construir mitjançant la col·locació d’elements de formigó prefabricat de forma tubular i diferents mides.
  • Intervenir de manera col·lectiva, sobre el recorregut pavimentat que enllaça els diferents espais lúdics, amb la tècnica de l’stencil, amb plantilles creades per cada un dels gairebé 70 nens i nenes que participaven.

  

En la definició del procés de participació es plantejà assolir els següents objectius en el seu desenvolupament:

- fase de definició: implicar els nens i nenes en la presa de decisions, apoderar-los com a ciutadans significatius i reforçar el sentiment de pertinença a una comunitat.

- fase d’execució: Evidenciar l’aplicació dels criteris i les propostes plantejades, fer partícips als infants de l’evolució del projecte i posar en valor les seves aportacions.

- fase d’intervenció artística: Dotar de major significació l’espai públic, crear vincles entre l’espai públic i els infants per afavorir la seva apropiació, i conseqüentment, la seva utilització i conservació en el moment actual i en el futur.

  

Fonaments de la novetat

Dintre dels reptes actuals a afrontar pels sectors d'activitat econòmica hi figura de manera significativa la necessitat d'evitar el seu aïllament en relació amb els nuclis residencials, promovent la mixtura d'usos. La intervenció en els espais lliures és una oportunitat per col·laborar en aquest sentit en la construcció de la nova ciutat, complexa, compacta i interconnectada a tots els nivells.

Des de l'Agenda 2030 de Nacions Unides, ONU-Hàbitat i la Unió Europea, s'està promovent un nou urbanisme que transita de la visió exclusivament tècnica i sectorial, a un escenari clarament orientat a una planificació urbana estratègica, integral i participativa.

La participació ciutadana en la construcció de l'entorn, contribueix en el reconeixement i l'apropiació dels espais i possibilita l'establiment de vincles que consolidin el sentiment de pertinença a una comunitat.

A través de l'acció sobre l'entorn, les persones, els grups i les col·lectivitats transformen l'espai, deixant en ell la seva "petjada", és a dir, senyals i marques carregades simbòlicament. Aquestes intervencions doten l'espai de significat individual i social, i els vincles que es generen amb els "llocs" deriven en comportaments responsables i d'implicació en aquell entorn.

Activitats durant l’any 2019

Procés participatiu amb fases inicials en el 2018 i materialitzat i completat el 2019:

  

Octubre 2018: Reunions prèvies amb escoles i tècnics i representants polítics del municipi

Novembre 2018: Sessió de presentació del projecte

Desembre 2018: Sessió de treballs per al desenvolupament de les propostes per part dels grups de nens i nenes

Gener 2019: Exposició pública de les propostes i votació

Març 2019: Visita a l’obra dels nens i nenes durant l’execució de la proposta escollida Maig 2019: Intervenció sobre els paviments

  

El procés de participació ciutadana i les intervencions realitzades en el propi lloc pels infants s’inseriren en el projecte i l’execució de les obres d’urbanització dels espais lliures del sector d’activitats econòmiques el Puig Vell de Roda de Ter.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 16/11/20
Presentat el 12/11/20

Volum Institut Català del Sòl, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Governança

Disseny participatiu

Planificació i projectació

Projectes territorials i ambientals

Planificació estratègica d'àmbits territorials específics i en matèria ambiental

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació sistematitzada de l'impacte de plans i projectes

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Planificació urbanística

Processos de nova urbanització

Reurbanització

Puntuació document

0

Visites 1
Recomanacions 0