El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori posa en marxa la iniciativa Digital Catalonia Alliance (DCA), amb l’objectiu d’aglutinar els sectors tecnològics emergents del país, per tal d’impulsar-ne el creixement i la consolidació.

L’acte de presentació va tenir lloc el passat 29 de novembre i va comptar amb la presència del secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer; l’AI&Data Science, Innovation and Smart Cities Professor a Esade, Esteve Almirall; Dani Marco, director general d’Innovació i Economia Digital; i, per últim, Jara Forcadell, project manager d’i2Cat.

Draft Gil Riba 931345980-image1.jpeg

El secretari Ferrer va remarcar el pes que tenen les polítiques digitals en aquesta legislatura i el concepte que Catalunya serà digital o no serà. La col·laboració público-privada ha d’ajudar a fer créixer el desenvolupament tecnològic de Catalunya de manera que es generin patents i coneixement al país. Segons l’índex DESI, del què vam informar al darrer Trimestral, Catalunya es troba al cinquè lloc dels països europeus més avançats digitalment, per tant les condicions són força favorables per a la consolidació d’aquest sector.

La DCA té per objectiu accelerar l’economia del país basant-se en el talent, l’emprenedoria i la innovació digital, apostant pel desenvolupament de tecnologies digitals avançades com la IoT (Internet of Things), Drons, Ciberseguretat, Intel·ligència Artificial i NewSpace. Els valors en què es basa la DCA són els següents:

  • Cooperació: cal fomentar sinèrgies entre empreses i generar projectes col·laboratius.
  • Adopció tecnològica: centrar-se en la tecnologia, contribuint a la digitalització del teixit econòmic.
  • Contribució a l’economia digital: agrupació del sector digital emergent de Catalunya
  • Responsabilitat social territorial: alineament amb els ODS i amb els reptes estratègics del territori.


Cinc comunitats formen la DCA:

1. IoT DCA: existeix des del 2015 i està integrada per empreses, centres de recerca, administracions i altres col·laboradors que desenvolupen i implementen solucions basades en tecnologies IoT. Hi participen 141 empreses (el 87% del total del sector), 11 centres de recerca i 9 agents col·laboradors.
2. Drons DCA: data també del 2015 i està integrat per empreses, centres de recerca, administracions i entitats que fabriquen, desenvolupen, integren i ofereixen serveis amb vehicles no tripulats, o que donen servei als operadors. En nombres, són 99 empreses (un 77% del total del sector), 14 centres de recerca i universitats i 15 agents col·laboradors.
3. IA-DCA (Intel·ligència Artificial): és la comunitat tecnològica que aglutina i dinamitza els principals actors del sector de la intel·ligència artificial a Catalunya dins la DCA. Hi participen 179 empreses i hi col·laboren el CIDAI (Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence) i el CVC ( Centre de Visió per Computador).
4. NS-DCA (NewSpace): aquesta comunitat aplega i dinamitza els principals actors de la indústria aeroespacial a Catalunya dins la DCA. La integren 94 empreses i hi col·laboren l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) i l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).
5. Ciber-DCA (Ciberseguretat): vol fomentar la col·laboració i sinèrgies entre els agents d’aquest sector per impulsar-ne la innovació i la competitivitat, promoure les oportunitats de negoci i respondre als reptes de ciberseguretat del país. Aquesta comunitat la formen 361 empreses i hi participa també l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Finalment, els serveis que ofereix la DCA a aquestes cinc comunitats tecnològiques es poden estructurar en sis eixos estratègics:

1. Dinamització sectorial: promoure la creació d’oportunitats de negoci per a les empreses de l’àmbit tecnològic
2. Sinèrgies i multitecnologia: estimular la cooperació de les seves comunitats a través d’espais de treball i comunicació.
3. Relacions estratègiques: connectar l’ecosistema d’innovació existent i enfortir la relació entre els diferents agents.
4. Accés a coneixement, tecnologia i infraestructures: facilitar la col·laboració dels membres de la DCA amb centres de recerca i laboratoris.
5. Accés a fonts de finançament: donar suport en les necessitats de finançament dels membres de la DCA.
6. Visibilitat i esdeveniments: fomentar la participació en esdeveniments de més notorietat com ara fires i congressos.

Per saber-ne més:

Direcció General d'Innovació i Economia Digital

Back to Top

Informació del document

Publicat a 15/12/21
Acceptat a 15/12/21
Presentat el 15/12/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0