El passat mes de juliol, el secretari de Polítiques Digitals del Departament, David Ferrer, va presentar l’índex DESI (Digital Economy and Society Index) de Catalunya 2020. Es tracta d’un índex compost que resumeix indicadors rellevants sobre el rendiment digital d’Europa i fa un seguiment de l’evolució dels estats membres de la UE, en cinc dimensions principals: connectivitat, capital humà, ús d’Internet, integració de tecnologia digital i serveis públics digitals. El càlcul de l’Índex es fa assignant pesos a cadascuna d’aquestes dimensions, que pel cas del DESI Catalunya 2020 han estat:

  • connectivitat 25%,
  • capital humà 25%,
  • ús d’Internet 15%,
  • integració de tecnologia digital 20%
  • serveis públics digitals 15%

A la seva vegada, les cinc dimensions es descomponen en sub-dimensions, 12 en total, i aquestes estan compostes per indicadors rellevants, 37 en total.

L’Índex, creat per la Unió Europea al 2014, és el segon any que es calcula a Catalunya, i permet analitzar-ne el grau d’acompliment i resultats detallats, comparar-lo amb la resta de països de la UE i estudiar-ne l’evolució al llarg dels anys. El DESI Catalunya 2020 ha estat elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) amb el suport tècnic de Market AAD i l’assessorament de l’Instituto Orkestra-Instituto Vasco de Competitividad.

Segons va expressar David Ferrer, del DESI 2020 es desprèn que som bons en connectivitat digital -ocupem el primer lloc d’entre els països que conformen l’EU-28 i estem 12 punts per sobre de la mitjana europea- i ens mantenim en cinquè lloc del rànquing de països europeus més avançats digitalment. Però malgrat aquests bons resultats de l’índex, encara queden molts aspectes a millorar com el de la digitalització de tràmits amb la ciutadania, el d’ajudar a les PIMES a digitalitzar-se, o disminuir la bretxa digital. Per assolir aquests objectius cal fer polítiques públiques que incideixin en la digitalització.

Desi 5components.png

Tot seguit, el gerent de CTecno, Xavier Sellarés, va analitzar els resultats del DESI per cadascuna de les 5 dimensions.

  • Connectivitat La gràfica mostra que Catalunya ocupa la primera posició, presentant resultats superiors a la mitjana excepte en el preu, i ocupant molt bones posicions en implantació i cobertura de banda ampla. Connectivitat 2020.png
  • Capital humà Catalunya es situa en quarta posició, situant-se per sobre de la mitjana en competències digitals bàsiques, i pel que fa a les competències avançades i desenvolupament, és líder en graduats TIC però es situa en posicions més endarrerides en nombre d’especialistes TIC (millor posició en el cas de les dones). Capital huma.png
  • Ús de serveis d’Internet Respecte al 2019, Catalunya avança una posició i es col·loca en vuitè lloc al 2020. Pel que fa a l’ús d’Internet, tant si es tracta d’usuaris habituals com si no, ens situem en vuitè lloc. Pel que fa a les activitats en línia, els resultats són variables en funció de l’indicador, tot i que sempre estan per sobre de la mitjana. En canvi, pel nombre de transaccions, Catalunya se situa per sota de la mitjana en tots els indicadors observats. Desi us internet.png
  • Integració de tecnologia digital Al 2020 Catalunya recula una posició, passant de la dècima a la undècima, situant-se lleugerament per sobre de la mitjana europea. La sub-dimensió de digitalització empresarial és una mica més del doble que la de comerç electrònic. Malgrat Catalunya està per sobre de la mitjana en la proporció de PIMES que fan comerç electrònic, el volum de negoci que generen és petit.
Desi tecno digital2.png
  • Serveis públics digitals En aquesta dimensió, Catalunya guanya dues posicions el 2020, passant de la novena a la setena, situant-se per sobre de la mitjana en tots els indicadors. Les millors posicions les obté en els serveis públics digitals per a empreses i en formularis pre-emplenats, per contra, les posicions més endarrerides corresponen a les dades obertes. Desi serveis publics.png

Per finalitzar la seva intervenció, Xavier Sellarés va concloure el següent:

  • Catalunya es manté en cinquena posició en la digitalització de la seva economia i societat, la mateixa que al 2019.
  • Compta amb un desenvolupament superior a la mitjana europea en totes les 5 dimensions, consolidant-se per la seva fortalesa digital.
  • En connectivitat i en capital humà ens situem en bona situació, però amb marge de millora en ús de serveis d’internet, en integració de tecnologia a les empreses i en serveis públics digitals.
  • El DESI 2020 s’ha elaborat amb les dades del 2019, per tant no reflexa la realitat de l’impacte de la COVID-19.

La presentació del DESI va acabar amb la intervenció d’Agustín Zubillaga de l’Instituto Orkestra, que va ratificar la bona posició de Catalunya, en línia amb els líders digitals europeus, destacant pel seu perfil equilibrat en comparació amb Europa, ja que supera la mitjana en totes les dimensions.

Draft Gil Riba 308605983-image7-c.png

Enllaç d’interès

Economia i societat digitals de Catalunya 2020

Autora

Cristina Gil Riba

Back to Top

Informació del document

Publicat a 21/09/21
Acceptat a 21/09/21
Presentat el 21/09/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos transversals

Nous mètodes i criteris d'avaluació

Puntuació document

0

Visites 0
Recomanacions 0