S’ha publicat a la pàgina de l’Observatori del Territori els treballs referents a les dinàmiques urbanístiques de l’any 2020. Aquests treballs són el resultat de l’anàlisi del seguiment de l’activitat administrativa dels serveis territorials d’Urbanisme. S’analitzen els acords de les comissions d’urbanisme, les figures de planejament general i derivat que han entrat en vigor durant l’any i els expedients oberts i els acords adoptats sobre actuacions en sòl no urbanitzable.
Aquests treballs són anuals i s’elaboren des de l’any 2013.
Contents
1. Planejament general aprovat l’any 2020
A partir de les bases de dades del Registre de Planejament urbanístic de Catalunya (RPUC) i de l’aplicatiu Gestió d’expedients d’Urbanisme (GEU) s’analitzen els expedients de planejament urbanístic general que han entrat en vigor, tant els documents de les noves figures com els expedients de modificació de figures de planejament general vigent, per extreure els possibles efectes sobre la qualitat de vida i l’economia que han pogut exercir.
Durant l’any 2020 han entrat en vigor 287 expedients de planejament general.
S’han aprovat 5 Plans Directors nous i una modificació d’un pla director existent. I 8 nous Plans d’ordenació urbanística municipals.
Dels 279 expedients de modificació del planejament general aprovats, 120 són per millorar l’adequació del planejament a la realitat o a la legalitat i 159 han comportat una actuació amb una finalitat d’interès públic de caràcter econòmic o social. Només 14 expedients (el 5%) han comportat canvis en la classificació del sòl.
2. Planejament derivat aprovat
L’any 2020 entren en vigor mitjançant la seva publicació al DOGC 120 expedients de planejament derivat que afecten 91 municipis.
D’aquests 120 expedients, 77 són plans que ordenen nous àmbits i 43 són modificacions de figures de planejament prèviament aprovades.
Dels 77 plans nous, 3 són Plans parcials urbanístics, 11 són Plans de millora urbana i 63 són Plans especials urbanístics. Dels 63 plans especials, 3 són de protecció de patrimoni, 7 són catàlegs de masies i cases rurals, 19 estableixen determinacions en sòl urbà i 34 corresponen a actuacions en sòl no urbanitzable.
De les 43 modificacions de figures ja vigents, només 2 modifiquen Plans de millora urbana, 17 afecten Plans parcials urbanístics i 24 modifiquen Plans especials urbanístics.
3. Comissions territorials d’urbanisme
Les Comissions territorials d’urbanisme compleixen funcions de caràcter informatiu, consultiu, gestor i resolutiu sobre temes urbanístics de la seva competència. S’han analitzat les dinàmiques del planejament urbanístic a partir de l’activitat de les 10 comissions territorials d’urbanisme que operen a l’àmbit de Catalunya.
L’any 2020 es van avaluar 1.984 temes en les ordres del dia de les 75 sessions de les comissions territorials d’urbanisme que es van realitzar en aquest any. La comissió que té un major nombre d’expedients és la de Girona, amb 447 expedients que representa un 23% del total.
Del total de temes de les ordres del dia un 37% fan referència a expedients d’obres en sòl no urbanitzable, un 30% corresponen a expedients de planejament i un 13% a compliments d’anteriors acords de les comissions. El bloc d’informes de llicències provisionals és un 10% i el bloc d’informes d’avaluació ambiental representa un 8% del total.
4. Expedients en sòl no urbanitzable
Al llarg de l’any 2020 a les secretaries de les comissions d’urbanisme s’han obert 815 expedients d’autoritzacions en sòl no urbanitzable. Fan referència a peticions concretes de particulars per a implantar un nou ús o una edificació en una finca en sòl no urbanitzable.
Per àmbits funcionals, l’àmbit de les Comarques Centrals és el que concentra més expedients, el 23% del total seguit de Ponent amb un 21% i Comarques Gironines amb un 20%.
Aquests expedients afecten 393 municipis, un 41% del total de municipis de Catalunya.
Un 31% de les sol·licituds són expedients d’activitats rústiques de dimensió grans, que superen els llindars de 500 m2 d’ocupació, 1000 m2 de sostre o 10 m d’alçada, principalment granges i magatzems agrícoles. Les actuacions específiques d’interès públic, que inclouen instal·lacions esportives i de lleure, equipaments serveis de difícil localització en el sòl urbà i xarxes de distribució, representen un 44% dels expedients. I les peticions per a la reconstrucció o rehabilitació de masies i cases rurals representen un 9% dels expedients.
5. Acords comissions d’urbanisme en sòl no urbanitzable
Durant l’any 2020 el nombre total d’acords adoptats per les comissions territorials d’urbanisme (CTU) en relació amb expedients d’autoritzacions en sòl no urbanitzable és de 725 acords i fan referència a un total de 674 expedients diferents.
El 40% dels acords fan referència a activitats rústiques amb superació de llindars, el 41% a actuacions específiques d’interès públic i el 10% a reconstruccions de masies o cases rurals. Durant el 2020 les CTU han pres 480 acords de resolució (la resta són acords de tràmit) dels quals un 93% s’han resolt positivament i un 7% negativament.
Informació relacionada
Redactat de la notícia i més informació
Autora: Olga Garcia Gispert
Per saber-ne més: Júlia Trias Vilalta