Heu accedit a El Trimestral d’RDI del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. En aquest nou marc departamental que uneix les polítiques digitals amb les de territori i mobilitat, hem volgut que el recull de l’activitat RDI in itinere més rellevant també inclogués notícies sobre aquesta nova relació. La majoria són d’abans d’aquest nou escenari institucional, però ja són clars exemples de la potencialitat competencial a l’hora d’assolir més valor i impacte territorial.
En aquesta línia volem destacar, doncs, l’article referent al debat sobre el 5G en entorns rurals, i com aquesta tecnologia pot esdevenir una eina d’equilibri i equitat territorial i contribuir així a dotar el món rural d’un nou factor de competitivitat. O el Projecte FluxVision, d’Aeroports, sobre digitalització del transport aeri, que ha estat guardonat en la tercera edició dels Premis Digital Tourist en la categoria de gestió dels fluxos turístics. En el context del concurs d’innovació SmartCatalonia Challenge (novena edició), impulsat per la Direcció General d’Innovació i Economia Digital, us expliquem els cinc reptes sobre transformació digital del transport públic per carretera que ha definit la Direcció General de Transports i Mobilitat, i també destaquem la notícia sobre el servei de transport a la demanda Clic.cat, una iniciativa que va guanyar l’edició anterior. D’altra banda, a la secció “Més enllà del Departamentˮ, trobareu un apunt monogràfic sobre bessons digitals, amb uns quants exemples d'aplicació a ports marítims d'arreu del món. Un bessó digital (digital twin) és una representació virtual d'un objecte o d'un sistema al llarg de tota la seva vida útil.
Així mateix, volem ressaltar la presentació de l’Espaigea com a nova manera de divulgar la geologia per millorar-ne el coneixement, i propiciar així les bases d’un futur entorn de ciència ciutadana; la presentació de tres nous projectes, finançats amb el Fons Climàtic, per produir informació exhaustiva sobre la dinàmica litoral i poder generar el coneixement necessari per reforçar-ne la resiliència; i la campanya “Per la vida, mou-te amb salutˮ, projecte guanyador del Cicle d’Innovació Innovaires que va tenir lloc el 2020, impulsat per l’equip de suport d’RDI de la Secretaria generali la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.
Finalment, en la secció d’Innovació Interna, volem mencionar la posada en marxa del nou Canal Teams d’innovació, i la nova pràctica d’innovació de codesenvolupament i intel·ligència col·lectiva. Aquesta pràctica, que ha obtingut un accèssit en la categoria de desenvolupament d’equips i de persones en la darrera edició dels Premis Alfons Ortuño, és una metodologia de millora del talent organitzacional a través del treball col·laboratiu. Atesa la gran aplicabilitat de la metodologia, durant el darrer quadrimestre de 2021 el codesenvolupament s’incorporarà com a nova eina d’innovació per crear grups ad hoc en l’acompanyament de projectes, problemes i preocupacions que afronta l’organització.
Esperem que tot plegat sigui del vostre interès.
Xavier Baulies Bochaca