#2019
Direcció de projecte
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Altres participants
Agència Catalana de l’Aigua
Fundació Universitària Balmes
Centre d’Estudis del Rius Mediterranis
Fundació Catalunya La Pedrera
Ajuntament de Granollers
MN Consultors en Ciències de la Conservació SL
Període
01.07.2017-30.06.2021
Descripció
El projecte LIFE ALNUS té com objectiu millorar el coneixement de les causes de la disminució de les vernedes en l’entorn mediterrani així com la recuperació de l’estructura i la connectivitat de les riberes amb vern com hàbitat d’interès prioritari.
El projecte treballa en tres àmbit diferenciats: Alt Segre, Alt i Mig Ter i Congost-Besòs mitjançant planificació sistèmica i actuacions pilot de restauració hidromorfològica, millora de la governança i creació de material divulgatiu per poder transferir el coneixement i replicar criteris de gestió i actuació en altres àmbit mediterranis amb vernedes.
Les actuacions que es plantegen son de 3 tipus:
- Millora directa de l’estat de conservació de les vernedes
- Generació de coneixement i experiència
- Objectius socioambientals
Finalitat de l'acció
Millorar el coneixement i la protecció de les riberes, especialment de les vernedes com hàbitat d’interès prioritari comunitari i la interrelació amb les pressions que les afecten.
Desenvolupar accions de conservació i restauració que serveixin de model i siguin transferibles a la resta de conques catalanes i de l’àrea mediterrània que pateixin els mateixos problemes de conservació d’aquests espais de ribera.
Novetats que aporta l'acció
Integració de la concertació amb una empresa hidroelèctrica i diferents règims de cabals i la interacció amb tots els components de l’ecosistema fluvial per avaluar fluctuacions i efectes.
Es tracta d’actuacions de restauració hidromorfològica amb implementació de diferents cabals ecològics concertats amb una empresa hidroelèctrica i un seguiment d’indicadors biològics molt exhaustiu. També incorpora accions per millorar la governança dels diferents agents del territori amb implicacions sobre les sub-conques de l’àmbit d’estudi.
Imatge de l’exposició per a la divulgació del projecte LIFE ALNUS
2019
El 2019 es van impulsar les accions següents:
- Diagnosi de l’estat de les vernedes, com a hàbitat d’interès prioritari comunitari, actualment en regressió. La diagnosi s’ha realitzat per tota Catalunya i amb detall en l’àmbit del projecte: Alt Segre, Alt i Mig Ter i riu Congost.
- Prognosi. Proposta d’ampliació de la protecció de XN2000 per donar millor cobertura a les vernedes en els àmbits del projecte.
- Proposta d’actuacions de restauració hidromorfològica i de restauració forestal en l’àmbit del projecte.
Imatge de detall de les actuacions de restauració de vernedes al riu Segre a Bellver de Cerdanya
- Desenvolupament d’un esborrany de protocol d’actuacions de manteniment i gestió de riberes després de crescudes.
- Concertació de cabals ecològics amb Estebanell, empresa hidroelèctrica, mitjançant un acord.
- Instal·lació de sensors de cabals en diferents punts per fer un seguiment acurat dels diferents cabals alliberats i efectes sobre el medi.
- Seguiment de paràmetres biològics.
- Preparació dels tallers de governança amb diferents eixos temàtics d’interès