Contents
- 1 El 5è poder: la república digital a les teves mans
- 2 Formación y evolución de los derechos digitales
- 3 Qui salvarà el Corredor Mediterrani?: la ruta de la seda, el Canal de Panamà, l'Àrtic i el Cap de Bona Esperança
- 4 5G Smart Railway Hackathon
- 5 Banc de dades de biodiversitat de Catalunya
- 6 App Pirineus Geological Open Musem (PGOM)
- 7 Infraestructura verda metropolitana = Infraestructura verde metropolitana = Metropolitan green infrastructure
- 8 Factfulness: diez razones por las que estamos equivocados sobre el mundo y por qué las cosas están mejor de lo que piensas
- 9 Growth: from microorganisms to megacities
- 10 Energy and civilization: a history
- 11 Descongestionant les nostres ciutats
- 12 Biblioteca Virtual Tirant lo Blanc
- 13 Terminals ferroviàries i multimodals: el ramals industrials i el transport de mercaderies a Catalunya
- 14 Els rapinyaires nocturns de Catalunya: biologia, gestió i conservació de les vuit espècies de rapinyaires nocturns catalans i els seus hàbitats
- 15 Metabolisme urbà = Metabolismo urbano = Urban metabolism
- 16 Cambiar o morir: capitalismo, crisis climática y el Green New Deal
- 17 Pollinator Park
- 18 Aprèn
- 19 Aparador virtual: 50 projectes de ciència ciutadana
El 5è poder: la república digital a les teves mans
Tal com diu l'autor, Jordi Puigneró, vicepresident del govern, és una oportunitat única d'imaginar i construir la Catalunya que serà digital i en forma de república, o no serà. Sense adonar-nos-en, la nostra vida real ha passat a ser la digital, i la física, una simple necessitat fisiològica. Enmig d'aquest tsunami tecnològic, quin rol juga Catalunya?
Formación y evolución de los derechos digitales
En el 2021, la humanitat s’enfronta a una edat digital “gairebé” sense drets digitals. Cal elaborar una nova generació de drets per corregir les externalitats negatives i els dèficits de justícia i igualtat, fruit de la manca de regulació jurídica adequada que acompanyi la revolució digital.
Qui salvarà el Corredor Mediterrani?: la ruta de la seda, el Canal de Panamà, l'Àrtic i el Cap de Bona Esperança
Assaig que ofereix una mirada crítica a les polítiques públiques d'infraestructures a Catalunya, Espanya i Europa a través de l'anàlisi del passat, present i futur d'aquest gran corredor de transport.
5G Smart Railway Hackathon
Neix amb l’objectiu de trobar idees innovadores que aprofitin els avantatges que ofereix la tecnologia 5G per millorar el transport ferroviari. La hackató internacional, que està impulsada per Mobile World Capital Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Vodafone, amb la col·laboració de WorldStartup, se celebrarà entre el 25 i 27 de juny i ajudarà a transformar el ferrocarril en un transport públic més sostenible, segur i eficient.
Banc de dades de biodiversitat de Catalunya
El BDBC té per objectiu donar a conèixer l’inventari d’espècies de Catalunya i la seva distribució territorial, i és una eina per millorar el coneixement, la gestió i la divulgació de la riquesa biològica de Catalunya. Aquest repositori millora el coneixement, ja que serveix com a magatzem de dades sobre les espècies i permet conèixer-ne la distribució territorial, l’estat de conservació i els graus d’amenaça, raresa, endemicitat, entre d’altres àmbits.
App Pirineus Geological Open Musem (PGOM)
El Pirineus Geological Open Museum (PGOM) és una exposició de geologia permanent ubicada en dos espais públics, a l’aire lliure i situats dins del nucli urbà de Tremp. Disposa d’una audioguia (app gratuïta, en diversos idiomes, i amb un vídeo divulgatiu de l’app), una guia i un desplegable, per a que la visita sigui un èxit.
Infraestructura verda metropolitana = Infraestructura verde metropolitana = Metropolitan green infrastructure
Un dels principals objectius serà aconseguir una metròpolis més accessible, saludable i, en definitiva, habitable; una metròpolis concebuda des de la xarxa dels espais oberts, invertint la mirada sobre el territori.
Factfulness: diez razones por las que estamos equivocados sobre el mundo y por qué las cosas están mejor de lo que piensas
Quin percentatge de la població global viu en la pobresa?, quina es actualment l’esperança de vida en el món? La majoria de persones responen incorrectament a aquestes preguntes. Aquest llibre explica perquè som més pessimistes del que en realitat hauríem de ser donada la situació real del nostre món.
Growth: from microorganisms to megacities
Una investigació sistemàtica del creixement de la natura i la societat, des de petits organismes fins a les trajectòries dels imperis i les civilitzacions.
Energy and civilization: a history
Un relat complet de com l’energia ha modelat la societat al llarg de la història, des de les societats d’alimentació pre-agrícola fins a la civilització actual impulsada pels combustibles fòssils.
Descongestionant les nostres ciutats
Informe de la ITF que es centra en el paper de la tecnologia per fer front a la congestió, inclosos els sensors, sistemes sense fils, optimització de semàfors i dades de planificació de viatges. També analitza en profunditat l'ús dels carrils HOT per controlar la congestió, les diferents maneres d'utilitzar-los i la seva efectivitat en relació amb altres iniciatives.
Biblioteca Virtual Tirant lo Blanc
El personal de la Generalitat té accés a la Biblioteca Virtual Tirant lo Blanc. Es una plataforma digital de llibres publicats per l’editorial, especialitzada en ciències jurídiques, socials i humanitats. Actualment hi ha 6228 llibres. Des del portal ATRI, i amb només tres passos, pots consultar a text complet els llibres de Tirant.
Terminals ferroviàries i multimodals: el ramals industrials i el transport de mercaderies a Catalunya
El funcionament eficient de les cadenes logístiques només s’entén amb la creació i potenciació de centrals multimodals, terminals ferroviàries i ramals industrials que possibilitin l’intercanvi dinàmic amb les indústries i la carretera.
Els rapinyaires nocturns de Catalunya: biologia, gestió i conservació de les vuit espècies de rapinyaires nocturns catalans i els seus hàbitats
Ofereix informació sobre la història natural i hàbitats de totes les espècies de mussols de Catalunya, amb gràfics, dibuixos i fotografies i, receptes per a la conservació dirigides a professionals de l’administració, enginyers, etc.
Metabolisme urbà = Metabolismo urbano = Urban metabolism
"Metabolisme urbà" és el recull de les consideracions realitzades en les taules d'experts i forma part de la col·lecció "Quaderns PDU metropolità: Directrius urbanístiques", que és la plataforma de difusió d'idees, dades i noves perspectives de coneixement de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i del procés de redacció del Pla Director Urbanístic Metropolità (PDU).
Cambiar o morir: capitalismo, crisis climática y el Green New Deal
En aquest llibre urgent i profund, Noam Chomsky i Robert Pollin, estudiosos de les causes de l'escalfament global, analitzen l'economia política del canvi climàtic i la seva imbricació amb el model neoliberal de producció i la globalització financera.
Pollinator Park
La Comissió Europea presenta una eina de realitat virtual per sensibilitzar sobre el perill d’un món sense pol·linitzadors. L’experiència ens situa a l’Europa de l’any 2050 i presenta un món distòpic, on les espècies pol·linitzadores s’han extingit i els ecosistemes estan alterats com a conseqüència de diverses crisis ambientals.
Aprèn
APRÈN és el portal de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que permet l’accés a tot tipus de contingut relacionat amb l’activitat docent originada en aquesta universitat: apunts, exàmens, treballs de final de grau, etc. El portal permet cercar els continguts per categories (professorat, organització, assignatures, titulacions, contingut docent, accés obert, treballs finals i vídeos).
Aparador virtual: 50 projectes de ciència ciutadana
El Departament té publicat al seu web un nou aparador virtual, amb més de 50 projectes de ciència ciutadana que es duen a terme a Catalunya, i que es nodreixen i creixen gràcies a l’ajuda de milers de voluntaris d’arreu del país. Els projectes estan dividits per categories i amb una descripció breu. Per complementar la informació, també s’ha elaborat una llista de decàlegs, guies de bones pràctiques i articles de referència relacionats amb la ciència ciutadana en l’àmbit de la natura.