Quant d’espai, de quines formes, i dividit de quina manera eren algunes de les preguntes que es plantejava l’arquitecte nord-americà Carl Koch per al seu primer disseny d’una casa plegable, el 1947, i que val a dir, mai es va materialitzar. Koch també es demanà quines dimensions haurien de tenir les diferents parts per ser transportades en camió, i si no seria necessari que totes les instal·lacions tècniques estiguessin incorporades en una sola secció per facilitar el trasllat i el muntatge. Ara, una companyia anomenada Boxabl revisita les teories de l’arquitecte i les aplica als seus productes.

Boxabl: mides de contenidor, modularitat i panells

Draft Echave-Sustaeta 399918107-image1-c.jpeg


La companyia nord-americana Boxabl reuneix la bidimensionalitat i la tridimensionalitat en els seus productes: cases modulars i plegables que combinen els panells 2D amb un nucli d’instal·lacions tècniques 3D. Totes les parts i els components de la nova casa segueixen les dimensions proposades per l’arquitecte Carl Koch, i doncs no excedeixen en cap direcció els 2,4 m d’amplada ni els 7,3 de llargada. Així, esdevenen transportables en camió. És en un dels mòduls d’aquestes dimensions on s’incorporen també totes les instal·lacions de canonades, atès que 2,4 m ja comencen a ser una dimensió acceptable per a una cuina o un bany.

Patent.png


La patent de Boxabl. Vegeu-ne la sol·licitud aquí. (© Boxabl, US Patent Office)


Com mostren els documents de la patent aquí reproduïts, la idea de Boxabl consisteix a fabricar els components de les parets, dels sòls i dels sostres en una factoria; posteriorment són plegats tots junts en un mòdul compacte apte per al transport, i s’expedeixen a l’indret de destinació, on es despleguen de nou per bastir una estructura habitable. Tant el plegament com el desplegament es poden dur a terme fàcilment mitjançant un sistema de frontisses.

Com es desprèn del paràgraf anterior, a diferència d’altres sistemes com el que us presentem en aquest mateix Trimestral, d’Agile Homes, Boxabl sí que ha optat per disposar d’una planta de fabricació pròpia, a Las Vegas, a l’estat nord-americà de Nevada.

El principal producte que ofereix Boxabl és el seu model Casita, que fa prop de 35 m2 un cop desplegada i muntada, i es caracteritza per un disseny optimitzat de plegament que li permet assolir les dimensions de transport d’un contenidor de mercaderies, de manera que pot ser enviat on calgui en un camió de pis baix amb costos continguts. Les parts que contenen la cuina i el bany s’expedeixen en forma 3D, mentre que les parts planes 2D (parets, sostres, sòls) l’embolcallen.


Transport.png

Transport d’un habitatge Boxabl: els elements tridimensionals que contenen les instal·lacions per a la cuina i el bany s’expedeixen al centre, envoltades pels elements bidimensionals: parets, sostres, sòls (© Boxabl)


Les cases Boxabl són fetes d’acer, formigó i escuma de poliestirè expandit (EPS), materials de difícil degradació i de gran durabilitat. S’ha evitat expressament d’incorporar-hi elements de guix, atesa llur resistència escassa a la humitat. Tampoc es fa ús de la fusta, per evitar floridures i permetre que en cas d’inundació l’aigua es dreni correctament sense ser absorbida. Pel que fa a l’aïllament, tampoc s’ha volgut fer curt: els edificis de Boxabl són, assegura la companyia, extremament eficients en termes energètics, amb necessitats de refrigeració molt menors que les dels edificis convencionals, gràcies als bons valors R d’aïllament aconseguits mitjançant els tancaments estancs i els escassos ponts tèrmics.


Draft Echave-Sustaeta 399918107-image4.png

Interior d’una unitat de demostració, i planta d’una altra possible distribució (© Boxabl)


També segons l’empresa, els seus productes permeten de fer-se amb una casa per tot just uns 50.000 dòlars. A aquesta quantitat, però, caldrà afegir-hi en tot cas el cost de la parcel·la, de les connexions a les xarxes de subministrament, dels fonaments i dels permisos administratius; tot plegat, en el cas dels Estats Units, pot acabar suposant entre un 10% i un 100% del cost de la casa, a afegir al cost final.


Draft Echave-Sustaeta 399918107-image5.png

Muntatge d’una casa Boxabl. Cal assenyalar que aspectes com ara permisos, connexions d’instal·lacions, fonaments o parcel·la no són considerats en el preu del producte (© Boxabl)


Les limitacions tot just esmentades podrien fer pensar que el mercat potencial de Boxabl és molt limitat. Cal tenir present, però, que la rapidesa de lliurament i el fet que les cases Boxabl es puguin desplegar pràcticament arreu, les fa adequades per a instal·lacions provisionals, posem per cas, hospitals d’emergència o solucions residencials temporals per a víctimes de catàstrofes.


Emergencia.png

Una altra aplicació dels productes Boxabl: els edificis provisionals o d’emergència (© Boxabl)


També es pot dir que una altra manera de reduir, o si més no de repartir, els costos associats a la instal·lació i desplegament de Boxabl pot ser utilitzar el sistema per bastir edificis d’habitatges per a diverses famílies: aquesta és una de les línies d’actuació futura que a hores d’ara està sospesant la companyia.


Draft Echave-Sustaeta 399918107-image7.png

En els plans de futur de Boxabl hi podrien entrar també els edificis residencials multifamiliars (© Boxabl)

Autors

Redactat per: Alfonso Martínez Jaume

Per saber-ne més: Boxabl, Boxabl [vídeo]

Back to Top

Informació del document

Publicat a 29/11/21
Acceptat a 29/11/21
Presentat el 29/11/21

Volum Més enllà del Departament, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Nous materials i sistemes auxiliars

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Edificació

Construcció modular

Plurifuncionalitat

Sostenibilitat

Planificació urbanística

Reurbanització

Localització

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0