Direcció de projecte: Ports de la Generalitat
Període: gener 2008 – desembre 2012
Objectiu:
Realitzar treballs de manteniment i explotació d'una xarxa de boies i de mareògrafs destinada a adquirir dades de paràmetres oceanogràfics al litoral català.
Descripció:
Gestió científica d’un programa d’enregistrament sistemàtic de variables meteooceanogràfiques per garantir la disponibilitat de dades totalment actualitzades que permeti actualitzar permanentment el càlcul de les sol·licituds per a les quals cal dimensionar les obres exteriors dels ports.
Es tracta de dur a terme activitats d’investigació, desenvolupament i difusió dels mètodes propis de l’enginyeria marítima, mitjançant la elaboració de treballs que tendeixen a millorar l’aplicació d’aquestes tècniques.
La xarxa d’instruments oceanogràfics (XIOM) mesuren variables costaneres significatives –condicions meteorològiques, estat de la mar– mitjançant boies escalars i direccionals, estacions meteorològiques i mareògrafs. Aquesta xarxa es va crear l’any 1984 i és propietat de la Generalitat de Catalunya. Fins l’any 1999 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i Ports de la Generalitat la gestionen conjuntament; per a aquesta tasca compten amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
La XIOM va començar amb l’adquisició al 1984 de les boies meteorològiques del delta de la Tordera i del delta del Llobregat, més endavant es van afegir les boies de cap Tortosa al 1990, del Trabucador al 1991 i la del golf de Roses al 1992. La Xarxa es complementa amb la de Ports de l’Estat, que disposa de boies a la bocana del Port de Tarragona, davant de Palamós i al cap de Begur.
Imatges
Figura 1a: Tipologia de les boies d’onatge situades actualment a la costa catalana. Figura 1b: Posició de les boies de mesura que es troben al llarg del litoral català. Instrumentació de la Generalitat de Catalunya (vermell) i Ports de l’Estat (groc)
Figura 2: Tipologia de les boies meteooceanogràfiques situades actualment a la costa catalana