Participant del projecte: Agència de Residus de Catalunya

Altres participants: el projecte el desenvoluparà un consorci internacional format per 13 socis. El coordinador del projecte és Irstea (institut de recerca francès).

UAB (Catalunya), Aarhus University (Dinamarca), Universitat TUHH (Alemanya) , Fundació ENT (Catalunya), ITS Energy (Itàlia), A&T 2000 (Itàlia), Aeris (Catalunya), ACR+ (Bèlgica), PSUtec (Bèlgica), SUEZ Environnement (França), GEOMAR (Alemanya) i REFARMERS (França).

Període: setembre de 2016 – febrer de 2021

Descripció

Draft Gil Riba 547933885-image1.png

El projecte DECISIVE proposa canviar l'actual metabolisme urbà de la matèria orgànica (aliments, plantes, etc.), de l'energia i dels bioresidus per a una economia més circular i avaluar els impactes d'aquests canvis en tot el cicle de la gestió de residus.

Objectiu

El repte és passar d'una 'caixa gris' urbana que implica principalment importació d’aliments i gestió extraurbana de residus, a una organització cooperativa de xarxes intra i periurbanes que facilitin la valorització dels bioresidus en un esquema circular, descentralitzat i local, mitjançant la producció d'energia i bioproductes.

Any 2019

Pel que fa a l’any 2019, les activitats desenvolupades van ser:

L’Agència de Residus de Catalunya va planificar i preparar la implementació d’una prova de gestió descentralitzada dels bioresidus al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’objectiu era la creació d’un sistema circular dins del campus per aprofitar els bioresidus generats pels restaurants mitjançant un tractament biològic que els transformés en energia i productes de valor afegit d’us agrícola.

Draft Gil Riba 547933885-image2.png
  • Aquesta activitat va incloure l’estudi de la situació ex ante al campus de la UAB referent a la gestió dels residus municipals i assimilables. Particularment, es va estimar la quantificació de bioresidus, i es van caracteritzar per avaluar el contingut en impropis i la composició química i físico-química.
  • Una tasca important del projecte DECISIVE és la comunicació i la sensibilització i durant 2019 es va desenvolupar l’estratègia de comunicació per acompanyar i sostenir el canvi de sistema gestió de residus actual cap a l’enfocament DECISIVE. Després de l’anàlisi d’agents implicats i grups d’actors als que adreçar les accions d’informació i de comunicació, es varen planificar i executar activitats dirigides a la població del campus en general, així com formacions específiques al personal dels restaurants per a la correcta separació dels bioresidus i altres residus generats en el seu entorn de treball.
  • Una tasca important va ser la identificació de tecnologies adequades de tractament biològic i dels seus proveïdors, i els procediments pertinents a la contractació del subministrament.
  • Paral·lelament es varen identificar i analitzar altres emplaçaments potencials per susceptibles d’implementar sistemes descentralitzats d’economia circular de bioresidus, per avaluar la seva viabilitat en diferents contextos on es generen bioresidus, com per exemple en hospitals, mercats municipals, etc.

Enllaç a l'any 2018

Projecte DECISIVE

Back to Top

Informació del document

Publicat a 06/11/20
Presentat el 06/11/20

Volum Agència de Residus de Catalunya, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Tècniques de disseny, construcció i manteniment d'infraestructures

Infraestructures relatives a la gestió i tractament de residus

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Recollida i tractament de residus

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Localització

Puntuació document

0

Visites 7
Recomanacions 0