Draft Echave-Sustaeta 964565777-image1.jpeg

Direcció de projecte: INCASÒL

Període: Gener de 2019 a Desembre de 2020

  

Descripció

INCASÒL té previst desenvolupar el PDU d’activitat econòmica de Planes del Guàrdia situat al terme municipal de Vila-rodona i Alió.

Aquest espai podria esdevenir un dels grans pols d’activitat econòmica, logístics/industrials, a Catalunya, amb una superfície de planejament de 375 hectàrees, un àmbit a urbanitzar entorn les 200 hectàrees i parcel·les de fins a 40 hectàrees. Un ‘gra’ edificatori totalment aliè al territori receptor.

La implantació és situa en un paisatge de secà, a la plana de l’Alt Camp de Tarragona, amb pendents suaus, entre 0,5-2%, i amb cultius de vinya, ametller i olivera puntuades amb bosquines disperses de pi blanc. Una cobertura baixa que en la seva absència no facilita la integració dels volums que s’estimen, de 15 i 25 metres d’alçada.

Per la magnitud de l’actuació, INCASÒL considera indispensable definir un model d’implantació que faci compatible l’ús logístic amb els condicionants del paisatge. Així mateix, considerem adient arribar a proposar estratègies per tal que l’espai lliure públic pugui encabir usos agrícoles i de servei tècnics com ara horta solar, basses de laminació, depuradores etc. per tal d’aconseguir una zona de transició integrada entre el sector logístic i l’entorn rural.

A tal efecte, s’ha encarregat l’elaboració d’un estudi per tenir un model d’implantació i uns criteris d’ordenació de l’espai lliure públic per tal de poder-los integrar en la proposta d’ordenació del sector.

  

Finalitat de l'acció

Els criteris obtinguts amb l’estudi s’integraran com un vector més a tenir en compte en el procés d’ordenació del PDU amb l’objectiu de:

 

  • Maximitzar la integració paisatgística del futur sòl logístic/industrial en el paisatge agrícola de secà.
  • Preservar la funcionalitat agrícola dels sòls no afectats, garantint la co-existència de dos lògiques productives i una relació d’escala que sigui viable en ambdós casos.
  • Minimitzar l’impacte ecològic de la implantació en termes d’impermeabilització del sòl, pèrdua de diversitat, emissió de CO2, energia ... amb mesures compensatòries i mitigadores.
  • En la mesura del possible preservar el patrimoni cultural existent de camins i cabanes.

  

Novetats que aporta l'acció

Aquesta acció impulsada per INCASÒL presenta 2 novetats cabdals:


1. El grau d’integració de la proposta es mesurarà en funció de la consecució dels criteris de paisatge amb mesures de preservació, criteris d’ordenació i criteris de mitigació.

2. La proposta final assolirà el repte de fer possible la coexistència productiva de 2 sistemes prou diferenciats com l’agrícola i l’activitat econòmica, logístic/industrial.

 

Fonaments de la novetat

Els objectius marcats per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides requereix d’un ajust en la intervenció en el territori que tendeixi a prioritzar els criteris de paisatge i la mixticitat d’usos per a poder combatre amb èxit els efectes del canvi climàtic.

  

2019

Al llarg del 2019 es va fer la primera fase dels treballs

Back to Top

Informació del document

Publicat a 11/11/20
Presentat el 11/11/20

Volum Institut Català del Sòl, 2020
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Puntuació document

0

Visites 4
Recomanacions 0