Els dies 23 i 24 de novembre, al voltant de 40 professionals: representants de vuit regions europees implicades en el projecte del CIRCE i els seus grups d'interès han realitzat una reunió de treball a Barcelona organitzada pel Govern de Catalunya. La trobada, com a part del projecte de Circe, ha tingut l’objectiu especial centrat en les oportunitats i barreres que troben els diferents sectors econòmics a l’hora d’implementar accions cap a l’economia circular.
L'economia circular, un autèntic repte
El debat d’oportunitats, barreres i bones pràctiques circulars va centrar el debat i les sessions participatives. Els sectors que es van tractar van ser el tèxtil, la indústria agroalimentària, l’edificació, el sector dels plàstics, la biomassa, el turisme, els aparells elèctrics i electrònics i les matèries primeres. Cada soci va compartir les seves conclusions dels estudis que està portant a terme, al mateix temps que destacava les particularitats, bones oportunitats, però també les barreres. El Govern de Catalunya va liderar la sessió participativa del sector tèxtil, on hi van assistir representants de Londres, Gelderland, Lombardia i Hauts de France.
Sessió participativa del sector tèxtil liderada pel Govern de Catalunya. Van assistir representants de Londres, Gelderland, Lombardia i Hauts de France.
El punt de vista de la fundació d'Ellen Mac Arthur: la col·laboració com a model
CircE és un projecte europeu que involucra a regions i municipis a treballar junts, amb base a una eina comuna i inspirada en la metodologia Ellen Mac Arthur: "Aquesta és la primera vegada i realment única", va dir Frank Wiseler, gerent de recerca de Govern i Ciutats de la Fundació Ellen MacArthur, especialment convidat durant aquesta reunió.
La metodologia d'Ellen Mac Arthur anomenada RESOLVE és un marc basat en sis àrees d'actuació per a empreses i països que volen avançar cap a l'economia circular:
FONT: : Ellen MacArthur Foundation, SUN and McKinsey Center for Business and Environment, Growth Within: A Circular Economy Vision for a Competitive Europe (2015). Based on S. Heck, M. Rogers, P. Carroll, Resource Revolution (2015
Cadascuna de les sis àrees representa una oportunitat de negoci circular. El marc ReSOLVE ofereix a les empreses i als països una eina per generar estratègies circulars i iniciatives de creixement. La majoria de les indústries ja tenen oportunitats rendibles en cada àrea.
Més de 30 agents d'interès durant la reunió: Economia circular, una oportunitat real per als negocis.
Més de 30 agents van participar durant la reunió i van poder organitzar reunions B2B i visites de camp de la ma de Materfad i Gestora de Runes. Els participants foren els següents: Advance London (Londres), Loop (Londres), Centrocot, AFIL, ANPAR, CAUTO, CAT.AL, COREPLA (Llombardia), Wageningen University and Research (Gelderland), CETI (Agències de negocis catalanes) , Materfad, Mango, Suez, AEI Textils, Gestora de Runes, Mercat AAD, La Vola, Arlalora, Elisava, Foment del Treball (Catalunya). En molts casos, la legislació ha d'orientar la implementació de l’economia circular en molts sectors, però un dels objectius del projecte de Circe és dissenyar i implementar instruments polítics que ajudin a les empreses a avançar cap a l’economia circular.
Participants de la reunió
Fonts de consulta:
https://www.interregeurope.eu/circe/
http://mediambient.gencat.cat/ca/detalls/Noticies/20171016_CircE_textilbeg
Redacció de la noticia i més informació
Redactat de la noticia: Ingrid Vives Rubio
Per saber-ne més:Àrea de Desenvolupament Sostenible