Projecte Life+ EBRO+ADMICLIM

El projecte, coordinat pel Programa d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), també compta amb els socis participants següents: l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Consorci Concessionari d'Aigües per als Ajuntaments i Indústries de Tarragona (CAT), la Comunitatde Regants i Sindicat Agrícola de l'Ebre (CRSAE), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i la Universitatde Córdova.

El projecte planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i hàbitats (zones humides i arrossars) al delta de l'Ebre, una zona molt vulnerable a la subsidència i a la pujada del nivell del mar. EBRO-ADMICLIM té l'objectiu múltiple d'optimitzar l'elevació del sòl (mitjançant els aportacions de sediment inorgànic i la matèria orgànica), reduir l'erosió costanera, augmentar la acumulació (segrest) de carboni en el sòl, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i millorar la qualitat de l'aigua. Dit d'una altra manera, la idea és gestionar conjuntament les aportacions de matèria inorgànica (sediments) i orgànica (matèria vegetal ) del sòl, amb l'objectiu d'optimitzar els processos d'acreció vertical (formació de sòl) i de descomposició de la matèria orgànica en els arrossars i en aiguamolls construïts. El projecte conclourà amb l'elaboració del Pla d'acció climàtica del delta de l'Ebre amb mesures concretes i efectives per a l'adaptació  i mitigació del canvi climàtic.

En concret,  té com a objectius:

  • Identificar les zones més vulnerables


Zones vulnerables


Objectius

Incrementar l’acrecció vertical: prova pilot injecció de sediments d’una planta potabilitzadora a la xarxa de rec del delta de l’Ebre, de sediments a tram final de l’Ebre i optimització operativa de zones humides de nova creació per maximitzar el segrets de carboni, l’elevació del sòl i l’assimilació de nutrients i contaminants.

Reduir emissions GEH, als arrossars del Delta.

A més, totes aquestes accions s’han de divulgar amb documents, jornades científiques i de transferència a sectors sociotecnològics locals.


imatge2


Autors

Redactat per: Rosa Trobajo. Per saber-ne més: Rosa Trobajo


Back to Top

Informació del document

Publicat a 23/12/14
Acceptat a 23/12/14
Presentat el 23/12/14

Volum Notícies, 2014
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Millora de la qualitat de les aigües

Localització

Puntuació document

0

Visites 49
Recomanacions 0

Compartiu aquest document