La darrera pràctica innovadora que hem incorporat al BPI (Banc de Pràctiques d’Innovació del Departament) és la Comissió d’Informació Geogràfica del Departament de Territori i Sostenibilitat, també anomenada Geocom. La Geocom és una comissió tècnica d’assessorament del Departament en matèria d’informació geogràfica. A més d’assessorar té funcions de coordinació i d’interlocució tècnica en matèria de geocartografia (cartografia i informació espacial). Té caràcter transversal i multidisciplinari i s’inscriu a la Secretaria General del DTES.

Antecedents

L’any 2012 es va oficialitzar com a Comissió depenent de la Secretaria General del Departament amb unes funcions concretes establertes per resolució, però l’origen  de  Geocom va ser un grup de treball informal sorgit de la iniciativa d’alguns tècnics del Departament experts en geocartografia que van veure la necessitat de consensuar i compartir dubtes i qüestions relacionades amb els conjunts de d’informació  que generava i necessitava el Departament de Territori i Sostenibilitat.

L’embrió de Geocom és el grup anomenat Fons Catogràfic que havia començat a funcionar l’any 2006 per iniciativa de tècnics de diverses àrees del Departament que van veure la necessitat, arran de la creació de la base de dades de cartografia a Oracle, de posar-se d’acord en com guardar els continguts geocartogràfics, com anomenar-los i com mantenir-los endreçats. Volien donar accessibilitat, transparència i visibilitat, dins el Departament, a la informació geogràfica i a la cartografia, imprescindibles per a la gestió de la planificació del territori i la mobilitat.

Així doncs, aquest grup de tècnics va prendre la iniciativa de començar a treballar plegats per donar criteris de com generar, compartir, guardar, mantenir i publicar la informació geogràfica del DTES. Van començar set persones però al cap de tres anys l’equip s’havia ampliat a una vintena de persones que representaven totes les direccions generals del Departament i amb formacions molt diverses.

  2006                                      creació del grup de treball Fons cartogràfic

2010                                      revisió de les funcions del grup de treball,  ampliació i nova

                                             denominació del grup com a Geocom i definició de les Línies

                                             estratègiques d’actuació (2011-2015)

2012                                      resolució del Secretari General oficialitzant la Comissió

                                             d‘informació Geogràfica -Geocom

                                             Circular 2/2012 sobre procediment de publicació de la informació

                                             geogràfica del DTES

                                             Treball per projectes

2015                                      Cap al  2020! Avaluació del pla 2011-2015 i aprovació de les Línies estratègiques  2016-2020


Draft Garcia 846517752-BPI-GEOCOM-Cloenda-projecte-Cap-el-2020.jpg


Funcions

El 4 de maig de 2012, ara ha fet 5 anys, es va emetre la resolució del Secretari General per la que es crea el Geocom amb aquestes funcions concretes:

  • Definir l’estructura de dades d’informació geogràfica i del seu manteniment.
  • Coordinar la publicació de la informació geogràfica internament i externa, i fer el seguiment de la informació publicada per comprovar el seu grau d’actualització.
  • Coordinar la disponibilitat de productes cartogràfics i de dades d’informació geogràfica del DTES internament i externa.
  • Fer recomanacions davant de noves necessitats tecnològiques en l’àmbit geocartogràfic.
  • Fer d’interlocutor tècnic entre DTES i l’Institut Cartogràfic de Catalunya, i amb la resta d’òrgans adscrits al Departament que generen o gestionen cartografia i informació geogràfica, i participar en el seguiment dels contractes programa d’aquests organismes.
  • Assessorar els membres del DTES que participen a les comissions del Pla Cartogràfic de Catalunya i canalitzar les directrius aprovades en aquestes comissions.
  • Assessors i avaluar els treballs geocartogràfics que altres organismes o empreses privades realitzin per encàrrec del DTES.
  • Definir el pla de formació del DTES en relació amb la cartografia i la informació geogràfica.
  • Acompanyar la implantació de l’Administració Electrònica en l’àmbit de la representació i la informació del territori.
  • Avaluar amb periodicitat anual el compliment de les directrius establertes en aquesta circular i fer arribar al Secretari General el resultat de l’avaluació.

El mateix any 2012 s’aprova la circular 2/2012 sobre el procediment de publicació d’informació geogràfica per les unitats del Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquesta circular estableix que la Geocom assessorarà i acompanyarà les unitat del DTES en relació a aquesta publicació.


Draft Garcia 846517752-BPI-GEOCOM-DAFO-Impressions.jpg


Factors d'innovació

Transversalitat: la Geocom és una iniciativa dels tècnics del Departament que treballen amb geoinformació en diferents unitats. Neix dels tècnics experts en la matèria i no vinculat a cap unitat orgànica concreta. És una iniciativa amb impuls  de baix cap a dalt i que ha estat rebuda i impulsada per la direcció del DTES, aspecte singular en el funcionament de l’administració pública en general i del Departament, en concret.

Multidisciplinarietat: els membres de la Comissió  provenen  de disciplines molt diverses; cartògrafs, geògrafs, matemàtics, enginyers, informàtics, físics, delineants, entre d’altres i treballen en àmbits competencials molt diferents, entre ells  medi ambient, urbanisme, residus, recerca,  transport o infraestructures, etc.

Flexibilitat: la Comissió treballa per projectes, els quals es defineixen anualment en funció de les necessitats detectades al Departament. L’assignació de recursos està vinculada a la disponibilitat dels membres i a les seves àrees d’especialitat i la participació és voluntària.

Millora contínua: es treballa en base a línies estratègiques, objectius i resultats. Anualment s’avalua l’assoliment dels objectius marcats i es proposen millores o alternatives als projectes o actuacions que no han reeixit. Es treballa amb orientació al resultat i avaluant  l’efectivitat de les feina feta.

Globalització: la comissió treballa amb una perspectiva que transcendeix al Departament i s’orienta al sector públic que gestiona o treballa per i amb la Informació Geogràfica. En aquest sentit la implementació del SIG Corporatiu ha servit per tenir una sola plataforma on el diferents departaments de la Generalitat poden posar a l’abast dels usuaris els seus conjunts d’informació geogràfica. L’objectiu és buscar consens i trobar solucions a problemes comuns com ara la qualitat de les dades geogràfiques, la seva difusió, el compliment dels estàndards europeus i la preservació, entre d’altres.


Draft Garcia 846517752-BPI-GEOCOM-Sessio-oberta-Geocom.jpg


Reptes de futur

Durant l’any 2015 va dur a terme el projecte Cap al 2020! que tenia per objecte la  definició de les línies estratègiques d’actuació (LEA) de Geocom per al quinquenni 2016-2020. En el projecte hi van participar gairebé cent persones de més de trenta organitzacions públiques.

LEA 1. Assegurar la qualitat de la IG, entesa com element clau de la planificació i la gestió.

  • Vetllar pel compliment dels procediments en la generació de la IG i de la seva traçabilitat.
  • Vetllar perquè la normativa tingui en compte l’ús de la IG oficial.
  • Impulsar que la tramitació administrativa incorpori la IG com una dada rellevant per la seva gestió.

  LEA 2. Promoure l’estandardització, interoperabilitat, transparència i preservació dels conjunts de dades.

  • Estandarditzar la informació que genera el DTES.
  • Afavorir la interoperabilitat de les dades.
  • Publicar internament i externa la informació que generem com a DTES.
  • Establir un sistema de preservació de la IG.

  LEA 3. Fomentar les sinèrgies entre tots els agents implicats en l’elaboració de la IG.

  • Crear espais de reflexió, comunicació i coordinació.
  • Definir actuacions i projectes de cooperació entre institucions productores i/o consumidores d’IG.
  • Convidar a participar dins Geocom representants de les unitats responsables de la generació, tractament i utilització de la IG d’altres organismes.

  LEA 4. Vetllar per l’assignació de recursos humans, econòmics i tecnològics, i la seva eficient gestió per donar resposta a les necessitats dels usuaris de la IG.

 

  • Integrar dins l’estructura orgànica i funcional del DTES una unitat transversal responsable de la coordinació de la IG.
  • Disposar d’eines potents d’anàlisi espacial pel que fa a la gestió, explotació, preservació i difusió de la IG.
  • Impulsar la formació tant dels usuaris finals com, en una perspectiva més amplia i amb caràcter divulgatiu, del públic en general.

  LEA 5. Consolidar Geocom com impulsor de l‘ús de la IG en la presa de decisions.

  • Valoritzar el paper dels tècnics com a professionals de la IG.
  • Reafirmar el lideratge de Geocom dins de la comunitat d’usuari IG.
  • Reforçar el rol prescriptor de la comissió.
  • Posar en valor l’anàlisi de la IG com a eina per a la presa de decisions.


Draft Garcia 846517752-BPI-GEOCOM-20151002005T.jpg


Autors

Redactat per: Àngels Tremols i Mercè Mas

Per saber-ne més: Àngels Tremols i Mercè Mas


Back to Top

Informació del document

Publicat a 01/05/17
Acceptat a 01/05/17
Presentat el 01/05/17

Volum Banc de pràctiques d'innovació, 2017
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Localització

Puntuació document

0

Visites 41
Recomanacions 0