L'Agència de Residus de Catalunya presenta sis candidatures al XII Premi Europeu de la Prevenció de Residus

XII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat sis projectes catalans a la XII edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia a finals de maig a Brussel·les. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme a 38 regions i durant la qual es van organitzar 10.690 activitats arreu d’Europa. Durant la Setmana, 260 entitats van realitzar a Catalunya 827 activitats sobre prevenció de residus a 40 comarques. El veredicte del jurat del premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Brussel·les a finals de maig. Els candidats presentats per l’Agència de Residus de Catalunya en les diferents categories són:

-- Ajuntament de Barcelona i el Grup de treball Residu Zero

En la categoria Administracions, l’Ajuntament de Barcelona i el Grup de treball Residu Zero format per 15 entitats de la ciutat s’han nominat per les accions centrades en prevenir la contaminació marina del litoral barceloní.

Des del Grup s’ha liderat el repte #beuresenseplastics que ha aconseguit la participació de 92 entitats amb accions centrades a reduir els envasos i productes d’un sol ús, ja que aquests són un dels principals residus del litoral mediterrani. I per combatre els residus de cigarretes, l’Ajuntament ha engegat la primera campanya municipal “El mar comença aquí” per evitar l’abocament de burilles i altres residus als embornals de la ciutat, a fi de conscienciar a un públic concret sobre mesures específiques i evitar la presencia d’aquests residus al mar, aquesta campanya s’ha reproduït en diferents ciutats de l’estat.

Durant la temporada de bany del 2020, les embarcacions de recollida de residus flotants a les aigües del litoral barceloní van recollir un total 20 metres cúbics de residus. Al mar s’hi han trobat residus de tot tipus, per exemple, vidres, llaunes, plàstics, fustes, olis i greixos. També s’han retirat de la sorra de la platja un total de 381.640 quilograms de residus, 65.000 quilograms més que el 2019. Són xifres molt preocupants i, per això, és important reflexionar: el mar no comença on entra en contacte amb la sorra, comença molt abans. I és a les nostres mans evitar embrutar-lo. Aquesta és precisament la idea central de la campanya “El mar comença aquí”, que anirà acompanyada amb una campanya d’informadors al costat dels embornals i amb una activitat pedagògica adreçada als centres escolars per tal que els més menuts treballin la fauna marina i entenguin l’impacte de les nostres rutines en la conservació del medi marí.

Draft Torre 653519947-image1.jpg

--L'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals amb el projecte plastiXnatura

En la categoria Associacions, l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals amb el projecte plastiXnatura que des d’una visió creativa ha volgut arribar a un públic, a priori no tan atret per la conservació de la natura, i engrescar-lo a prendre part en actuacions de recollida de residus en el medi natural. La proposta s’assenta en la gamificació, per crear una competició amb medalles de participació i un premi, a fi de motivar persones més joves, a qui rarament arriben des de l’entitat, i s’acompanya amb una estètica i imatge adaptada a nous públics objectiu per cridar la seva atenció i fomentar la seva participació.

Draft Torre 653519947-image2.jpg

--Escola Jacint Verdaguer de Tàrrega

En la Categoria d’Institucions escolars, l’Escola Jacint Verdaguer de Tàrrega, ha organitzat diverses accions “al Jacint reduïm residus! Al jacint, amb plàstic creem vida, reutilitzant cuidem el medi ambient i fem un bonic present!“ sota el fil conductor dels productes d'un sol ús, per treballar amb els alumnes aspectes sobre la reutilització creativa i el reciclatge, i destaca la creació d'un pulmó humà per conèixer les parts del cos humà i estudiar la funció del respirador per malalts de la COVID.

Draft Torre 653519947-image3.jpg

--Hotel Barcelona 1882

En la categoria Empresa, l’Hotel Barcelona 1882 han fet una acció centrada als treballadors de l’empresa, a fi d’adaptar-se a la situació de pandèmia, ha promogut una neteja digital de tots els ordinadors de l'empresa, per limitar l’ús del núvol, apagar els ordinadors i reduir la generació d’emissions de CO2 vinculades a la contaminació digital. Així, aquest any han prioritzat la reducció de la petjada digital amb eliminació de mails antics, els documents antics, no enviar documents que ocupin molts megues i buidar la paperera.

Draft Torre 653519947-image4.jpg

--Catalunya CleanUp Challenge d'en Robert Garcia

En categoria Ciutadans, la iniciativa Catalunya CleanUp Challenge d’en Robert Garcia promou la neteja col·lectiva de residus abocats a l'entorn natural amb el repte de 100.000 peces el 5 de juny de 2021, Dia Mundial del Medi Ambient i l’Ultra Clean Marathon. Amb l'ús de l’app Litterati i en entrar el codi Catalunya, l'app permet geolocalitzar i identificar cada residu. Un joc que empodera a l’usuari i és compatible amb la situació de pandèmia. Les imatges es registren en una base de dades global oberta i permet l’anàlisi de dades per actuar i trobar solucions. La iniciativa suma 40 entitats entre administracions, empreses, associacions i centres educatius, 340 participants, i ha assolit 47.000 peces documentades arreu de Catalunya.

Draft Torre 653519947-image5.jpg

--Institut Jaume Callís de Vic

Pel que fa a Cooperació entre regions, es presenta l’Institut Jaume Callís de Vic, amb el projecte Shed a Light on Wonky-Looking Fruit & Vegs que a través d’un programa eTwinning comparteix amb quatre escoles de Grècia, Portugal, Turquia i Catalunya l'objectiu de conscienciar activament sobre el Malbaratament Alimentari als seus alumnes, i els engreca a escollir aliments lletjos i imperfectes, però totalment comestibles i sans.

Draft Torre 653519947-image6.png

Una escola catalana entre la proposta impulsada per Finlàndia

A més enguany el coordinador finès ha escollit el projecte col.laboratiu “Visible actions for invisible waste board game” desenvolupat per sis escoles de Bulgària, França, Itàlia, Romania, Finlàndia i el Col·legi Sant Josep de Navàs de Catalunya. Aquesta iniciativa dins del projecte Erasmus + “SDGs Action!”, busca integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’escola, a casa i al món. El projecte ha creat un joc online dissenyat pels més de 350 alumnes per conscienciar i divulgar el missatge de la importància de reduir els residus invisibles. La creació del joc ha potenciat la creativitat i imaginació dels alumnes i la seva competència lingüística en llengua anglesa i la competència digital.

Draft Torre 653519947-image7.jpg

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Enguany, la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 20 al 28 de novembre de 2021. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2008, coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya sota el patrocini de la Comissió Europea. L’objectiu és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any. Las accions implantades durant la EWWR es regeixen per les “3 R”: reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar els materials. Les “3 R” representen les opcions que haurien de tenir-se en compte en primer lloc a l’hora d’idear una estratègia de gestió de residus.

Back to Top

Informació del document

Publicat a 09/02/21
Presentat el 09/02/21

Volum Notícies, 2021
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Canvi climàtic i energia

Mitigació

Prevenció, minimització i tractament de residus

Optimització dels processos de tractament de residus

Valorització de materials

Valorització de residus no aprofitables com a subproductes

Producció i consum sostenible

Ecodisseny i compra pública ambientalitzada

Puntuació document

0

Visites 2
Recomanacions 0

Paraules clau