Contents
La cursa
La prova, que compara temps, costos, consums i emissions de CO2 de diferents mitjans de transport en els mateixos recorreguts, ha donat com a resultat que la bicicleta obté un temps de desplaçament similar al cotxe en el cas de desplaçaments des de municipis propers a la capital, guanyant fins i tot a la cursa de Rosselló. Una altra de les principals conclusions extretes és que viatjar en vehicle privat és entre 7 i 17 vegades més car que fer-ho en transport públic. A més, és la primera cursa de tot Catalunya que es converteix en accessible completament. En poden donar fe les persones de mobilitat reduïda que han participat.
Aquesta cursa és una de les activitats que se celebren anualment a l’àrea de Lleida, en el marc de la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, a més pretén ser una comparativa cívica en què diverses persones es desplacen simultàniament entre dos punts per comparar els temps de viatge, costos directes, consum energètic i emissions de CO2que generen dos o més mitjans de transport en el seu recorregut.
A la V Cursa de Transports de l'Àrea de Lleida el bus ha competit amb el cotxe privat des de 5 municipis fins a la capital del Segrià. Els ajuntaments que han participat són: Alfarràs, Balaguer, Mollerussa, Rosselló i Torrefarrera.
Addicionalment, la bicicleta, com a mitjà de transport, hi ha participat des de Rosselló i Torrefarrera, i el temps emprat ha estat només cinc i sis minuts més que el cotxe respectivament. També s’ha afegit el tren de Rodalies des de Mollerussa, comparant així un nou operador ferroviari, gràcies a la integració de les Rodalies a Lleida el passat mes de març. També s’ha mantingut la participació del tren d’FGC entre Balaguer i Lleida.
Pel que fa a les emissions i el consum energètic, el cotxe elèctric ha aconseguit un estalvi del 75% en relació amb el cotxe dièsel, la qual cosa en termes de costos suposa que el cotxe costa entre 7 i 17 vegades més car que l'autobús en l'accés a Lleida, quan s’integren les despeses d'amortització del vehicle i dos euros d'aparcament; i quan es considera que el transport públic es fa amb la T10/30 integrada, el títol de transport més utilitzat a l’Àrea de Lleida.
A més, per primera vegada, s’ha posat a prova l’accessibilitat del transport públic, amb la participació de tres persones de mobilitat reduïda que han sortit des de Balaguer, Mollerussa i Torrefarrera. El percentatge de flota que hi ha adaptada a l’àmbit integrat de Lleida és del 100% en el cas del servei urbà i del 70% en el cas del servei interurbà (dada de 2013).
Aquestes persones formen part d’Aspid, entitat que per primer cop s’ha adherit a la Setmana de Mobilitat Sostenible i Segura. Aspid és una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat física i forma part del Consell Territorial de Mobilitat (l’òrgan de consulta i participació cívica i social en el funcionament del sistema de transport públic de viatgers i de la mobilitat, en l’àmbit competencial de l’ATM Lleida).
Explicació dels càlculs
Despesa energètica
Per avaluar la despesa energètica del viatges, s’han tingut en compte tres conceptes: el consum general pel mateix vehicle en el seu desplaçament, el cost energètic de processar l’energia (amb el mix elèctric peninsular de 2014) i fer-la arribar als vehicles (de la natura a la benzinera o a la xarxa elèctrica) i el cost energètic emprat en la construcció dels vehicles repercutit sobre la seva vida útil. No s’han tingut en compte despeses energètiques per causa del manteniment dels vehicles, desballestament al final de la seva vida útil, ni aquelles relacionades amb la construcció i el manteniment de les infraestructures que utilitzen. Amb tot, s’expressa d’una banda el consum d’energia primària i, per l’altra, el consum d’energia fòssil d’acord amb el mix elèctric espanyol (segons Ministerio de Industria “Balance energético de España en 2010”.)
Emissions de CO2.
S’han tingut en compte dos conceptes per avaluar les emissions dels vehicles: les del propi desplaçament i les emeses per la construcció dels vehicles, repercutides al llarg de la seva vida útil. No s’han previst despeses energètiques del manteniment dels vehicles, desballestament al final de la seva vida útil ni aquelles relacionades amb la construcció i el manteniment de les infraestructures que utilitzen.
Al fitxer en annex es poden consultar els resultats per municipi.
Informació relacionada
-
Resultats de la cursa per municipis
[3,87 MB ]
Autors
Redactat per: Teresa Tost Rué. Per saber-ne més: Teresa Tost Rué