Introducció

L’Associació europea per a la innovació sobre l’aigua (The European Innovation Partnership on Water (EIPW)) s’ha compromès a aprovar el seu pla estratègic a finals de l’any 2012 i començar a operar a partir de primers de l’any 2013.

La iniciativa, emblemàtica d’Europa 2020, Unió per a la Innovació, va proposar el concepte de cooperació europea en innovació. A partir d’aquesta iniciativa, la Direcció General de Medi Ambient, en estreta col·laboració amb la Direcció General de Recerca i Innovació i altres direccions generals, van adoptar la proposta de formar l’Associació per a la Innovació Europea sobre l’Aigua, i el 4 de setembre passat va tenir lloc, a Brussel·les, la reunió inaugural The European Innovation Partnership on Water (EIPW).


EIPW

El mes de maig de 2012, la Comissió Europea va crear l’EIPW. L’11 de juny, els ministres de medi ambient dels estats membres, el van aprovar. En el comunicatdel Consell, els ministres van donar suport a la idea de la Comissió de que l’EIPW hauria d’accelerar l'adopció de noves tecnologies i nous processos en la gestió de l’aigua, trencar les barreres per a la innovació i facilitar el desenvolupament de solucions innovadores en el camp de la gestió de l’aigua. L’EIPW és una plataforma, entre una sèrie d’iniciatives similars, que va començar com a part de la iniciativa emblemàtica Europa 2020, Unió per a la Innovació.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, en un discurs a la Conferència del mes demaig, va dir que l’EIPW estaria orientada al problema i que hauria de definir elsprincipals reptes per als quals es necessiten solucions innovadores. L'associació haurà de plantejar solucions tant a les amenaces de la qualitat com de la quantitat de l'aigua de la UE. La incidència i la probabilitat d’inundacions, d'escassetat d'aigua i de sequeres han augmentat a causa del canvi climàtic i altres amenaces ambientals, alhora que la insuficient aigua de qualitat i els problemes potencials sanitaris amenacen la salut pública i la biodiversitat.

  Els objectius generals de l’EIPW són:

  • Facilitar, donar suport i accelerar el desenvolupament i l'aplicació/implementació de solucions innovadores als reptes de l'aigua.
  • Crear oportunitats de mercat per a les innovacions i amb això donar suport al creixement econòmic.

  Per assolir aquests objectius l’EIPW, ha definit vuit àrees prioritàries per a l’acció:

  • els vincles entre la gestió de l'aigua i l'energia,
  • la gestió de l'aigua,
  • el finançament de la innovació,
  • la utilització eficaç dels recursos en el subministrament urbà d'aigua i el tractament de les aigües residuals,
  • mesures per equilibrar l'oferta i la demanda,
  • la integració de la gestió de l'aigua i la planificació de l'ús del sòl en zones rurals,
  • el proveïment i el sanejament de l'aigua per a petites comunitats rurals, i
  • la bona gestió de l'aigua en la pràctica industrial.

  Un grup de treball concretarà encara més l'abast d'aquestes àrees prioritàries d'acció, tenint en compte una sèrie de criteris, com ara el potencial del ventall de mesures d'innovació, el seu atractiu per als inversors, així com la possibilitat d’impactar en la consciència pública.

El Pla estratègic d'implementació de l’EIPW, que es redactarà a finals de novembre i seràadoptat en la seva propera reunió, el 18 de desembre, s'ocuparà de les accions i criteris d'avaluació de les prioritats, així com de delinear l'estructura de governança per aplicar-lo.


imatge_1


Autors

Redactat per: Marga Torre i Enric Velasco

Per saber-ne més: Enric Velasco


Back to Top

Informació del document

Publicat a 18/12/12
Acceptat a 18/12/12
Presentat el 18/12/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Gestió i planificació de l'aigua per a un ús sostenible

Millora de la qualitat hidromorfològica i biològica del medi

Millora de la qualitat de les aigües

Modernització dels regadius

Localització

Puntuació document

0

Visites 18
Recomanacions 0

Compartiu aquest document