Context

Les cadenes de subministrament estan, més que mai, sostingudes per la producció i pels sistemes de distribució globals i,  sovint, just a temps. Aquesta complexitat es reflecteix també en el moviment de persones, tant  per negocis com per fins socials. Aquests patrons canviants han fet palesa la importància de mantenir uns horaris, provocant que es traslladi  el focus d’atenció a la fiabilitat del transport.

En aquest informe s’examina com es reparteixen els nivells adequats de fiabilitat del transport entre cadascuna de les principals regions de l’ITF (International Transport Forum). A més, es proporciona als experts un marc per a entendre els temes de fiabilitat i per a dissenyar polítiques que la gestionin. A l’informe també es revisen les polítiques dels països de la ITF/OECD, mostrant que són pocs els països que incorporen explícitament la fiabilitat a les polítiques de transport, i que encara són menys els casos en què la fiabilitat s’ha incorporat formalment a l’avaluació cost-benefici.

Ja que, generalment, no hi ha un mercat directe per la fiabilitat, és necessari utilitzar l’avaluació cost-benefici per determinar els nivells adequats de fiabilitat i per seleccionar polítiques rendibles per gestionar-la. L’informe ha fet un avenç significatiu en identificar la metodologia per incorporar millores en la fiabilitat en l’avaluació de projectes i polítiques, a la vegada que explora els riscos que cal evitar.

Una revisió dels indicadors  de fiabilitat existents suggereix que els governs han començat a supervisar la fiabilitat i a tenir-la en el punt de mira. Hi ha una clara dicotomia en els indicadors de rendiment. D’una banda els indicadors de qualitat de la xarxa, i de l’altra, els indicadors associats al grau de satisfacció de la persona usuària. Per això, els objectius de fiabilitat s’han d’aplicar amb cautela, distingint entre l’operador de la xarxa i el punt de vista de la persona usuària.

Es disposa d’un ampli ventall d’actuacions per gestionar la fiabilitat. L’informe presenta  4 línies d’actuacions per gestionar la fiabilitat: expansió física de la capacitat, millor gestió de la capacitat, mecanismes de preu per obtenir un mercat per a la fiabilitat, i sistemes d’informació per mitigar les conseqüències adverses de la manca de fiabilitat.

Finalment, a l’informe s’incideix en la creixent importància de la fiabilitat, puntualitzant que la fiabilitat està necessitada d’actuacions concretes, tal com tradicionalment se li han donat a la congestió.

 

El llibre


Autors

Redactat per: Marga Torre i Leif Thorson

Per saber-ne més : Leif Thorson


Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Sistemes d'informació per a la gestió

Comunicació amb l'usuari

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Mobilitat de passatgers

Orientació a l'usuari

Localització

Puntuació document

0

Visites 91
Recomanacions 0