Introducció
El dia 26 de setembre d’enguany, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic va presentar, com a soci coordinador, el projecte LIFE MEDACC (Mediterranean Adaptation to Climate Change). El projecte compta amb tres socis més: el CREAF, l’IRTA i l’Instituto Pirenaico de Ecología del CSIC (IPE), té una durada de cinc anys (juliol 2013-juliol 2018) i un pressupost de 2,9 M€, dels quals 1,45 són elegibles si el projecte rep el vistiplau de la Unió Europea.
La idea de presentació d’aquest projecte va sorgir el mateix dia de la presentació a l’auditori de la Pedrera de l’Adaptació al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua (ACCUA), el primer estudi d’adaptació al canvi climàtic en els àmbits de l’agricultura, la gestió forestal i la gestió de l’aigua en 3 conques catalanes: el Siurana, la Tordera i el Fluvià. La voluntat d’ampliar els treballs desenvolupats en ACCUA a d’altres conques catalanes, la manca de finançament públic per tirar endavant projectes de recerca i la necessitat de situar l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC) en l’òrbita d’Europa, varen impulsar la decisió de redactar el projecte LIFE MEDACC.
LIFE MEDACC és una continuïtat d’ACCUA a les conques de la Muga, el Ter i el Segre, si bé amb una clara vocació de replicabilitat a d’altres conques mediterrànies i de demostració de la bondat de les mesures d’adaptació plantejades, una bondat que en el cas de l’agricultura i la gestió forestal serà objecte de monitoratge en diverses parcel·les d’estudi. En l’àmbit de l’aigua, s’aplicaran models de gestió d’embassaments en diversos escenaris futurs.
LIFE MEDACC
La presentació d’aquest projecte coincideix, i no pas per casualitat, amb la finalització de la redacció de l’ESCACC, que ha d’aprovar el nostre Govern. Entre les més de 170 mesures que proposa l’ESCACC per esdevenir menys vulnerables als impactes del canvi climàtic (tant als impactes ja observats com als previstos), n’hi ha una que és especialment significativa com és disposar d’indicadors d’avaluació de les mesures d’adaptació, és a dir, monitorar si les mesures són eficaces davant els impactes. LIFE MEDACC és la primera concreció d’aquest monitoratge.
Autors
Redactat per: Marga Torre i Josefa Rosiñol
Per saber-ne més: Josefa Rosiñol