Introducció

Per commemorar el Dia Internacional de la Biodiversitat, els dies 6, 7 i 8 de juny, el Departament de Territori i Sostenibilitat amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, la Universitat de Barcelona (UB) i la Institució Catalana d’Història Natural, (ICHN) va organitzar les Segones Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya. La voluntat és divulgar i organitzar activitats que permetin posar en relleu la biodiversitat i el patrimoni natural de Catalunya, i alhora incrementar el coneixement global de la diversitat biològica del país.

Es tracta d’un treball eminentment de camp que consisteix a obtenir el màxim nombre de cites de tots els grups taxonòmics de fauna i flora del territori definit i introduir posteriorment aquestes dades al  Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC).

L’objectiu de les jornades és el mostreig biològic, al més exhaustiu possible, de la comarca natural del Moianès, en particular de l’Espai Natural Protegit del Moianès i la riera de Muntanyola.

Els diversos equips participants s’organitzen per grups taxonòmics, o per metodologia de treball. El material recol·lectat es dipositarà preferentment als centres de la Universitat de Barcelona, les plantes i els fongs al Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CEDOCBIV) i els animals al Centre de Recursos de Biodiversitat Animal (CRBA), pel que fa a la resta en els herbaris i museus dels investigadors participants.

En una primera valoració molt qualitativa i basada en els comentaris realitzats a l’acabament de les jornades dels experts podem dir que:

  • Pel que fa als líquens, ha estat interessant i positiva, ja que ha permès conèixer millor l’àrea de distribució d’algunes espècies, tot i que el substrat era poc dur i poc adequat per  al creixement de líquens. En properes jornades s’intentarà triar alguna àrea amb afloraments de roca silícia.
  • En relació amb els invertebrats ha estat un bon moment per capturar coleòpters, tanmateix, pel que fa a la fauna dels artròpodes ha estat bastant pobre a causa de les condicions meteorològiques. 
  • En la recopilació d’informació de plantes vasculars, aquesta ha tingut una valoració molt positiva, tot i haver estat analitzada en profunditat en una tesi doctoral, cosa que ha ajudat en aquesta recopilació.


Resum d'algunes troballes interessants

Resum d’algunes troballes interessants i/o innovadores que s’han comunicat fins ara:

  • Grup d’invertebrats:
    • cargols: se n’han trobat a tres indrets que destaquen sobre els altres:
      • els marges de la riera de Marfà, amb espècies terrestres de força interès faunístic,
      • el bosc de faig de la Sauva Negra, que és molt singular i
      • els voltants de les coves del Toll, tant pel que fa als cargols terrestres com als d'aigua dolça.
  • Grup de vertebrats:
    • mamífers: nova espècie de ratpenat per al Moianès: ratpenat orellut, (Plecotus austriacus),
    • peixos: es constata el bon estat de les rieres al trobar poblacions exclusivament de barbs (Barbus haasi),  amb representats de totes les talles poblacionals,
    • amfibis i rèptils: es va trobar un lludrió (Chalcides'striatus).
  • Grup de cormòfits, flora:
    • es constata que Centaurea montana sub esp.'semidecurens aquí al Moianès és gairebé blanca, mentre arreu són de color porpra intens. S’està estudiant si podria tractar-se o no d’un endemisme,
    • l’època de la prospecció en plena floració ha permès observar un munt d’orquídies de les 37 espècies diferents que hi ha al Moianès,
    • les jornades han permès visitar una fageda “descoberta” per Arnau Mercadé i que no està cartografiada a laCartografia dels Hàbitats de Catalunya.
  • Grup de fongs: confirma una primera cita a Catalunya de Scutellinia'legalice, un fong ascomicet de 2-3 mm i en forma de disc petit de color vermell cirera. 

Resultats

Els resultats i les dades finals estan en procés d’anàlisi i elaboració. La memòria definitiva dels resultats quantitatius (tàxons i cites realitzades) i la seva valoració definitiva es difondrà a la pàgina web d’aquestes segones jornades.


Autors

Redactat per: Marga Torre i Anna Ramon

Per saber-ne més: Anna Ramon

Back to Top

Informació del document

Publicat a 26/07/12
Acceptat a 26/07/12
Presentat el 26/07/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Medi Ambient i Sostenibilitat

Planificació de la biodiversitat i del patrimoni natural

Tendències de la biodiversitat a Catalunya

Nous objectes de conservació

Localització

Puntuació document

0

Visites 50
Recomanacions 0