Prototipus del Projecte CLOSE-SEARCH
El Projecte CLOSE-SEARCH, liderat per l’Institut de Geomàtica (www.ideg.es), ha assolit la primera fase de proves, amb la qual s’ha aconseguit fer volar un vehicle aeri no tripulat (UAV, per les sigles en anglès) equipat amb una càmera tèrmica per detectar persones que puguin haver-se perdut en llocs de difícil accés per als equips de recerca i rescat (SAR). L’objectiu del Projecte és validar el concepte UAV + sensor de detecció remota + navegació avançada en què es basa aquest sistema per ajudar a reduir les xifres de persones perdudes a la muntanya. Sembla que l’ús de UAV minora certs problemes o restriccions a les missions SAR actuals, com són la dificultat operativa de les missions nocturnes o el risc humà en els equips de rescat aeri. Així, el sistema CLOSE-SEARCH permetria una reducció de costos i una millora del rendiment dels sistemes de SAR. El Projecte s’inscriu en una línia de recerca més àmplia que l’Institut de Geomàtica està desenvolupant des de fa uns anys: l’aplicació dels UAV a l’elaboració de cartografia de zones de difícil accés o de corredors lineals com traçats de carreteres, línies de ferrocarril, etc.
El prototip actual consisteix en un helicòpter no tripulat d’uns 75 kg (imatge 1), propietat de l’Asociación de la Industria Navarra, equipat amb una càmera de vídeo tèrmica mitjançant la qual es poden apreciar els contrastos de temperatura (imatge 2). A part del component aeri, l’equip incorpora una estació terrestre que fa el monitoratge de la missió completa (paràmetres de vol, imatge tèrmica, etc.) i que actua com a enllaç amb altres equips tradicionals en missions de recerca i rescat. El Projecte CLOSE-SEARCH, finançat per la Comissió Europea sota el 7è Programa marc de recerca i desenvolupament, també incorpora un concepte avançat de navegació a bord, desenvolupat a l’Institut de Geomàtica, basat en la combinació de GPS amb múltiples sensors de navegació, com les unitats de mesura inercial redundants (RIMU), el magnetòmetre, el baròmetre, l’aprofitament del sistema EGNOS (per reforçar l’actual GPS) i, eventualment, el dels senyals del sistema públic europeu Galileo. En el Projecte hi participa també la Direcció General de Protecció Civil, a fi de refinar el desenvolupament del sistema tenint sempre en compte els requisits de les persones usuàries reals de sistemes SAR, com els equips de rescat de muntanya, marítims, etc.
El dia 25 de novembre de 2010 es va completar la primera fase de proves del prototip, consistents en diverses missions de cerca simulada dutes a terme als encontorns del poble de Copons (Barcelona), amb escaneig sistemàtic d’una àrea determinada on hi havia alguns objectius tèrmics, entre els quals les persones. A la imatge 2, adquirida aquell dia amb la càmera tèrmica de bord, s’hi mostren dues persones estirades a terra.
Més informació a www.close-search-project.eu
Imatge 1: el prototip del Projecte CLOSE-SEARCH. Es tracta d’un vehicle aeri no tripulat, equipat amb una càmera tèrmica, sistemes avançats de navegació basats en GPS, sensors IMU redundants i d’altres. Es podrà beneficiar, a més, dels nous senyals de navegació que pugui aportar, eventualment, el sistema Galileo.
Localització persones a una banda del sensor
Autors
Redactat per: Marga Torre i Montserrat Prat
Per saber-ne més : Montserrat Prat