Objectius inicials

L'any 2009 es va iniciar el Projecte SISPyr, cofinançat amb fons europeus del Programa de cooperació territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013. El Projecte té una durada prevista de tres anys i és liderat per l’Institut Geològic de Catalunya (IGC). Hi participen, a més, l’Observatoire Midi-Pyrénées (OMP) i el Bureau de Recherches Géologiques et Minières (BRGM), de França; i l’Instituto Geográfico Nacional (IGN) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), d’Espanya.

Els objectius de SISPyr són:

1. Posar en marxa un sistema comú d’adquisició de dades sísmiques en temps real, i adequar els mitjans científics per preparar la gestió de crisis sísmiques a la serralada pirinenca. Catalunya hi aportarà dades de sis estacions de l’IGC; França, de set estacions de l’OMP i de sis del BRGM; i Espanya, de sis de l’IGN. Es pretén, així, ampliar la zona actual d’abast de les observacions.

2. Identificar i conèixer zones d’origen de sismes, cercar-ne de noves, i formular models d’atenuació dels moviments, mitjançant mecanismes de valoració i modelització de les dades, com ara: a. El model tridimensional dels Pirineus, que caldrà desenvolupar; b. El càlcul automàtic dels tensors de moment per a les zones del Projecte. Aquests paràmetres, que caracteritzen l’agressió sísmica, s’integraran en els futurs mapes de sacsejades (shakemaps, com el de la imatge).


Mapa amb la xarxa d'observacions


Objectiu 3

3. Gestionar el risc mitjançant el desenvolupament de programari i la generació de shakemaps en els minuts posteriors al sisme, a fi que el gestor de la crisi obtingui una visió clara del succés. Els mapes es confeccionaran directament segons la xarxa comuna d’observació sísmica, i s’hi representaran escenaris de danys a les zones potencialment sinistrades, que tinguin en compte la vulnerabilitat dels edificis i de les principals infraestructures de transport.


Exemple mapa de sacsejades


Objectius 4

4. Desenvolupar i gestionar la consciència ciutadana del risc sísmic, amb una pàgina web en català, francès i espanyol: http://www.sispyr.eu/.

 

Draft Garcia 169938114-Sistema-dInformacio-Sismica-del-igc noticia 1 imatge 3 B.jpg


Autors

Redactat per: Marga Torre i Agnès Lladós

Per saber-ne més : Agnès Lladós


Back to Top

Informació del document

Publicat a 03/01/11
Acceptat a 03/01/11
Presentat el 03/01/11

Volum Notícies, 2011
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos instrumentals

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Previsió

Vulnerabilitat territorial

Noves tecnologies i nous serveis de suport

Observació i mesura territorial

Localització

Puntuació document

0

Visites 6
Recomanacions 0

Compartiu aquest document