Projecte Compoball
El compostatge és un procés biològic que transforma els residus orgànics en adob. Pels seus avantatges, el compostatge juga un paper important en la gestió de residus actual.
Per aconseguir un compost de qualitat i optimitzar el sistema és necessari controlar de forma acurada el procés de compostatge, i especialment els paràmetres més significatius, com la temperatura, el contingut en oxigen, la humitat, la població microbiana, etc.
Actualment, les solucions tècniques per al monitoratge dels paràmetres de procés són força limitades. Dos dels paràmetres fonamentals, la temperatura i la humitat, es mesuren de forma discreta en punts limitats i en moments concrets, generalment de forma manual i, en el cas de la humitat, mitjançant mostreig i anàlisi. Alhora, sovint els processos de compostatge es realitzen en recintes tancats (com ara túnels), la qual cosa dificulta més l’accés per a la introducció de les sondes.
El projecte Compoball s’emmarca en el 7è Programa marc de la Unió Europea per a la recerca i reuneix 16 socis de 9 països europeus amb l’objectiu d’aconseguir una tecnologia per monitorar el procés de compostatge que sigui accessible i que pugui ser utilitzada per la indústria europea de compostatge en el futur. A Catalunya hi participa, a més de l'Agència de Residus de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’empresa Innovació i Recerca Industrial i Sostenible, SL (IRIS) i l'Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya.
El projecte pretén desenvolupar un sistema telemètric per mesurar la temperatura i la humitat del material de compostatge, en temps real i en diversos punts del procés de producció mitjançant una xarxa de sensors sense fils independents, situats en el si del material, que capturen i envien lectures d’aquests paràmetres a un sistema convencional o específic. Es preveu que el projecte conclogui l’any 2013.
Autors
Redactat per: Marga Torre i Teresa Guerrero
Per saber-ne més: Teresa Guerrero