STRAIGHTSOL

STRAIGHTSOL (Estratègies i mesures per a solucions intel·ligents de transport urbà de mercaderies) tracta de la visió integrada de les etapes de lliuraments, tant urbans com interurbans, que millora la seva eficiència, amb mètodes d’avaluació harmonitzats, per garantir resultats comparables.

En l'actualitat, prop del 74% de la població europea viu en zones urbanes, es preveu que l’any 2050, aquesta proporció augmentarà fins al 84%. En l’àmbit de la gestió de mercaderies, tot i que s’han fet progressos, encara no s’arriba a complir els objectius que s’ha marcat la UE.

El primer pas seria definir una nova generació de mètodes de recerca que permetin garantir l’eficiència de la distribució de l’última milla i de la logística urbana, a la vegada que redueixin la seva petjada mediambiental. Hores d’ara, el transport urbà de mercaderies contribueix entre un 20 i un 25% a l’ocupació de l’espai viari, tot i que la seva contribució al trànsit urbà es troba entre un 10 i un 20%.

Per assolir aquests objectius, s’han de complir dues condicions prèvies:

  • Seleccionar temes rellevants de recerca en la distribució urbana de mercaderies i la metodologia a emprar.
  • Donar suport als actors en processos de millora, per exemple als proveïdors de serveis logístics,  als transportistes, als encarregats dels serveis municipals, als centres de recerca, etc.

  STRAIGHTSOL complirà aquestes condicions i, també, pretén mostrar el valor afegit dels mètodes d’investigació existents, com per exemple les proves de camp operatives, els estudis en profunditat, així com els beneficis indirectes sobre la sostenibilitat i la cadena de subministrament, la gestió del trànsit de mercaderies, la comodalitat, etc.

Els objectius d’STRAIGHTSOL són:

  • Desenvolupar un entorn d’assessorament sobre l’impacte de les mesures aplicades sobre el transport urbà-interurbà de mercaderies.
  • Donar suport a un conjunt de camps innovadors en la implementació de casos d’ús de millores operatives en Europa.
  • Aplicar el conjunt de mesures d’impacte en demostracions en viu i desenvolupar recomanacions específiques per futures polítiques i mesures que es poden aplicar al transport de mercaderies. 

El projecte té una part de demostracions, com hem assenyalat, a l’activitat real, que són iniciatives, algunes de les quals plantejades per empreses que lideren el món de la distribució de mercaderies com per exemple: la cadena de subministrament de DHL, Kuehne+Nagel i TNT, que abasten Brussel·les, Barcelona, Tessalònica, Utrecht, Lisboa, Oslo i el sud d’Anglaterra.

La durada prevista d’STRAICHTSOL és de tres anys i és un projecte de la CE-Direcció General de Recerca i Innovació dins el 7è Programa marc. Els components del grup de treball són:

  • L’Institut d’Economia del Transport Toi (NO)
  • La Universitat Lliure de Brussel·les - VUB (BE)
  • El Centre de Recerca i Tecnologia Hellas (Grècia)
  • La Universitat de Southampton (Regne Unit)
  • L’Institut Superior Tècnic (PT)
  • El Centre d’Innovació del Transport (CENIT) (SP)
  • El TNO (Holanda)
  • La Universitat de Ljubljana (SL)
  • Kuehne + Nagel (GR)
  • Oxfam (Regne Unit)
  • DHL Supply Chain (SP)
  • L'Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (SP)
  • EMEL (PT)
  • TNT Express Worldwide NV (Païssos Baixos)
  • GS1 Noruega (NO).


Imatge_1_noticia_8_CENIT


Demostracions

El projecte contribuirà a l’agenda de recerca de la Comissió en el temes següents:

  1. Implementació de solucions sostenibles en les cadenes de distribució urbanes-interurbanes.
  2. Àmplia disseminació de les experiències i els efectes de les demostracions a la comunitat de la logística.
  3. Mostra del valor afegit que aporta l’entorn d’avaluació per assessorar en la distribució a l’última milla de la distribució.

  Aquestes demostracions i els resultats proporcionaran, als responsables del planejament i als industrials, dades per a futurs plans en el camp de la distribució de mercaderies a la darrera milla de la distribució, des de l’àmbit estatal fins a les polítiques locals.

Hi hauran set demostracions, que s’hauran de dur a terme abans del maig del 2013.

  1. Centre de Consolidació Urbana a l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona.
  2. Reduir la congestió viària, així com les emissions de CO2 i la contaminació acústica en Brussel·les.
  3. Seguiment monitoritzat d’un transport de mercaderies més sostenible a Anglaterra.
  4. Seguiment del transport i depòsit de mercaderies ferroviari a Grècia.
  5. Gestió de la cadena de lliurament a l’última milla i al detall emprant informació estandarditzada, a  Noruega.
  6. Anàlisi de la distribució nocturna a Utrecht.
  7. Gestió i regulació de les operacions de càrrega i descàrrega a Lisboa.

  La demostració que es durà a terme a l’Hospitalet de Llobregat té com a objectiu concentrar les mercaderies a un centre per millorar l’eficiència en el transport a la darrera milla de la xarxa. Molts dels camions que fan trajectes entre ciutats descarregaran en aquesta terminal i la distribució al detall anirà a càrrec de l’operador de la terminal; la qual cosa afectarà a totes les parts de la cadena de distribució. Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i l’empresa DHL Supply Chain Spain. Aquesta empresa està pensant en un nou centre de consolidació urbana (UCC) de distribució de mercaderies.

Actualment, la distribució a la darrera milla la fan vehicles petits amb elevats costos d’operació, amb moltes emissions de gasos d’efecte hivernacle i elevada contaminació acústica. A més, causen gran part de la congestió del trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona. D’altra banda, hi ha un buit a la regulació d’aquesta distribució al detall.

Aquest UCC reduirà el nombre de vehicles que entren a l’àrea definida. L’Ajuntament vol organitzar i regular aquesta distribució en el centre de la ciutat per acomplir el Pla de mobilitat sostenible de l’Hospitalet de Llobregat, del 2008, en termes de congestió i d’altres ineficiències. Aquest Pla pretén reduir el 20% de les emissions de CO2, segons el que regula la normativa europea, abans del 2020. S’espera que la iniciativa atregui a molts distribuïdors i transportistes de mercaderies, per obtenir millors resultats socials, i és en aquest camp que l’Ajuntament potenciarà les companyies que treballin a l’UCC. La gestió del qual es donarà en concessió a una companyia que pot ser pública o privada.

D’altra banda l’Ajuntament es prepara a adaptar les polítiques i les regulacions actuals per tenir un control més adaptat i flexible dels vehicles de mercaderies. La prova es produirà al llarg de 2 o 3 mesos, després de la qual l’Ajuntament, juntament amb DHL Supply Chain i el CENIT, dissenyarà la propera possible concessió del sistema.

Per obtenir més informació podeu visitar l’adreça: www.straightsol.eu


Autors

Redactat per: Marga Torre i Miquel Estrada

Per saber-ne més: Miquel Estrada


Back to Top

Informació del document

Publicat a 20/01/12
Acceptat a 20/01/12
Presentat el 20/01/12

Volum Notícies, 2012
llicència: CC BY-NC-SA license

Descarrega el document

Per descarregar-te el document original, prem el botó:

Tradueix el document

Si desitges traduïr el text a un altre idioma, selecciona'l aquí:

Categories

Eixos temàtics de Territori i Mobilitat

Transport de mercaderies

Gestió del transport urbà

Centres logístics

Logística urbana

Eixos instrumentals

Previsió

Demanda de mobilitat de persones i de moviment de mercaderies

Observació territorial, ambiental i climatològica

Observació dinàmica

Localització

Puntuació document

0

Visites 50
Recomanacions 0